Доц. Попов: Пикът ще има дълга опашка, после може да има втора вълна

Доц. Попов: Пикът ще има дълга опашка, после може да има втора вълна  - E-Burgas.com

"В началото си казах, че това е само грип, но след месец работа вече знам колко е тежко" заяви началникът на катедра "Инфекциозни болести" във ВМА

"Не бих казал, че се намираме в пика на заболеваемостта от коронавирус. Не мога да съм сигурен кога ще е той, но към края на април - началото на май. Възможно е да има втора вълна. Това каза в ефира на NOVA началникът на катедра "Инфекциозни болести" във ВМА доц. д-р. Георги Попов.  

„Ако се стигне до пик на заболяването, след това ще има дълга опашка. Спадът на заболеваемостта не една обратна синусоида на качването. Ще слизаме доста плавно до свършване на тази инфекция. Епидемията, като опашка, ще се проточи много по-дълго от 13 май”, каза той.

"Когато започна епидемията в Ухан си казах какво толкова един грип, няма да се затвори света. Но, когато вече сме работили един месец с този вирус, мога да кажа, че е много тежко.Вирусът изяжда със зъби белия дроб.Заболяването се влошава рязко" разкри той.

Според него, ако има втора вълна, при следващо застудяване на климата през есента или зимата, тя ще е по-тежка. Но въпреки това лекарят смята, че броят на болните ще спадне със затопляне на времето.

Свързани статии
Бургас осъмна с четирима новозаразени с Covid-19 171 новозаразени с коронавирус у нас, Варна с най-много Имунолог: Преболедувалите коронавирус изграждат имунитет 195 нови случаи на коронавирус у нас, близо 300 са излекуваните 270 са новите заразени с коронавирус у нас Бургас осъмна със 7 нови случая на коронавирус 270 нови случаи на коронавирус у нас Пак скок на новозаразените с коронавирус у нас Рекорден ръст на новозаразените в света Един случай на коронавирус в Бургас, 298 в страната
Тагове
коронавирус
Коментари

Още от последните новини