Доц. д-р Ирена МАНОЛОВА: В болница „Тракия“ сме въвели най - съвременните методи за доказване на алергии

Доц. д-р Ирена МАНОЛОВА: В болница „Тракия“ сме въвели най - съвременните методи за доказване на алергии  - E-Burgas.com
Доц. д-р Ирена Манолова, дм СНИМКА: Татяна Байкушева

Доц. д-р Ирена Манолова, дм, е ръководител на Лабораторията по клинична имунология към MЦ Трета Поликлиника на територията на Болница "Тракия" в Стара Загора. Лабораторията е профилирана за извършване на специализирани имунологични изследвания. В нея се работи с висококачествени реактиви и консумативи, използва се най-съвременна и доказано качествена диагностична апаратура, при спазване изискванията на медицинския стандарт по клинична и лабораторна имунология и правилата за добра медицинска практика.

Интервю на Татяна БАЙКУШЕВА

- Доц.Манолова, какви са възможностите за диагностициране на алергии чрез изследвания в лабораториите на болница „Тракия“, Стара Загора?

-В болница „Тракия“ сме въвели най - съвременните методи за доказване на алергии чрез кръвен тест. Те се прилагат успешно както при възрастни, така и при деца. Като за най-малките ни пациенти са от изключително значение.  При тях провеждането на така наречените кожно-алергични проби или прик-тестове в алергологичните кабинети може да бъде неподходящо  по няколко причини. На пъро място е необходимостта детето да бъде в извънпристъпен период, т.е. в момента на извършване на изследването да няма прояви на алергия. На второ място е необходимостта от спиране на противоалергичните медикаменти и в частност на антихистаминовите препарати, чийто прием  може да е причина за фалшиво-негативен резултат от прик-теста. И накрая, макар и не толкова съществено е  и факта, че могат да предизвикат известен дискомфорт, предвид малката възраст на децат. За това въведохме тези тестове за диагностициране на най-често срещаните алергии.  Те бяха избрани от нашите специалисти алерголози, с които ние тясно си сътрудничим непрекъснато.

-Как точно се извършват изследванията за доказване на алергии при деца?

-При децата изследванията могат да бъдат извършени не само чрез анализ на венозна кръв, но и на базата на проба, взета от пръстчето. Т.е. дискомфорта за детето е съвсем минимален. Друго предимство на използваната при нас методика е, че не е нужно спиране на медикаментозното лечение. Т.е.приемът на противоалергични препарати -  кортикостероиди, антихистаминови медикаменти, не влияе по никакъв начин на теста. Което е много удобно.

-Какви видове тестове могат да бъдат направени в лабораторията?

-Предлагаме няколко панела тестове.:

  • Първият е атопичен и е съставен от двадесет и един алергенни препарата, т.е. такива, които най-често предизвикват инхалатрорни и хранителни алергии.
  • Имаме един разширен педиатричен панел, който включва двадесет и осем алергенни препарата. Тук са включени алергени като треви, дървета, билки, домашни животни, яйца, микро кърлежи в домашен прах, плесени, яйца, риба, мляко, всички млечни протеини, житни растения и други от най-срещаните алергени.
  • Имаме и хранителен панел с двадесет и един алергенни екстракта.
  • Предлагаме също панел за доказване на алергия  само към млечните протеини + глутен, който е особено подходящ за кърмачета и малки деца.
  • Разполагаме и с панел за доказване на алергия към 10 най-често използвани те антибиотици.

Чрез използването на тези няколко вида панели ние нямаме претенциите, че изчерпваме цялата алергологична диагностика. Много често алергията може да е предизвикана от друг алерген, който не е включен в нашия панел. За това казваме, че ние сме в помощ на алерголозите и скрининга с нашите панели може да подпомогне тяхната диагностична дейност. Т.е. не е нужно те да правят кожно-алергична проба с тези алергени, които вече сме изследвали, а могат да я направят с други, за които имат съмнения, че могат да са причина за алергичните прояви.

Резултатите от изследванията се получават в рамките на един-два дена.

-Как работи лабораторията и как става получаването на резултатите?

-Лабораторията на болница „Тракия“ работи без прекъсване- двадесет и четири часа, включително събота и неделя. Пациентите могат да заявят час предварително по телефона, който е обявен в сайта на болницата. Могат да се свържат с нас и по електронната поща. Могат да ми се обадят и да ме запитат това, което ги интересува и в личен разговор по телефона, който също е обявен. Подробна информация за изследванията има в сайта на болницата.

Резултатите могат да им бъдат изпратени по имейл. Можем да контактуваме и  след извършване на изследванията.

-Могат ли при Вас да дойдат родители, които например смятат, че детето им има проблем и искат да си изяснят за какво става дума на база на лични изводи, без лекарска оценка?

-Съвременните родители са много информирани. Добре се ориентират и може би това е причина те сами да ни намират и да идват при нас когато имат съмнения, че детето им е с определени проблеми. Разбира се, най-добре е, преди да дойдат, предварително да са извършили консултация поне с личен лекар. Но дори и да дойдат директно, ако имат основателни съмнения за наличие на алергия, ние няма да ги върнем.

-Колко струват изследванията, за които говорим?

-С изключение на изследването за нивото на тоталният имуноглобулин Е, който е с направление за МДД и се заплаща от НЗОК,  всички останали изследвания са заплащат. Цената им, според мен е много приемлива и конкурентна на цените на  останалите лаборатории в страната. Всички панели алергени са по 65 лева, само за антибиотици е по-скъп-75 лева.

Предлагаме изследвания и за доказване на алергична реакция от забавен тип, която се медиира от определен тип антитела , по-специално от клас ИгГ и се проявява няколко дена след консумация на някои видове храни например. Тези реакции могат да са свързани с наддаване на тегло, стомашно-чревен дискомфорт, кожни обриви, ставни прояви. Когато човек има подобни проблеми след консумация на някои видове храни е добре да изясни кои от тях е добре да изключи от менюто си, за да се чувства добре. Тъй като тези изследвания са по-скъпи, според необходимостта предлагаме два варианта за извършване на такъв тип изследвания-за 24 и за 88 броя хранитални антигени.

За разлика от много лаборатории, които изпращат пробите за изследвания в други градове, тук всичко се прави на място, в нашата лаборатория.

Ако пациентите, дошли  за изследвания в лабораторията имат нужда от консултация със специалист, те могат да бъдат насочени към съответния лекар в клиниката.

Коментари

Още от последните новини