Доайенът Стоян Апостолов даде безценни съвети на бъдещите бургаски шофьори

Доайенът Стоян Апостолов даде безценни съвети на бъдещите бургаски шофьори - E-Burgas.com

Рали организаторът Радко Петров също участва в поучителната дискусия преди изпитите днес

Доайенът в автомобилните спортове Стоян Апостолов, който се е състезавал с цели три поколения спортисти и продължава да е лидер по трасетата, даде безценни съвети за безопасното шофиране на млади курсисти, които днес се явиха на изпит. Това се случи в учебния център „Таневи“, където се проведе превантивна среща с курсистите, в която се включиха още рали организаторът Радко Петров, началникът на отдел „Охранителна полиция“ комисар Неделчо Рачев, зам.-кметът Лорис Мануелян и др.

Апостолов бе категоричен пред бъдещите шофьори, че най-важното нещо е спокойствието зад волана. „Още когато влезем в автомобила, трябва да си регулираме удобно седалките, кормилото, трите огледала, за да се чувстваме комфортно и да сме спокойни. Задължително трябва да си почистим прозорците и огледалата преди това, за да имаме видимост навсякъде. Виждам шофьори, които си почистват от сняг само предното стъкло. Тях дори не мога да ги нарека участници в движението“, сподели Апостолов.

Той напомни на общината, че трябва да се поддържат пътищата, а на шофьорите да бъдат уважителни и толерантни помежду си. Това е най-важно, за да спре черната серия от войната по пътищата.

Организаторът на „Писта Бургас“, която тази година ще се проведе по-рано от обичайното – Радко Петров, пък презентира кратко видео с разликите между състезателния и обикновения автомобил. „Най-лошо е, когато момченцата си повярват, че са състезатели“, каза Радко преди да обясни трите най-страшни етапи на ударите в една катастрофа – този на автомобила с друг автомобил или обект, тялото в автмобила и най-тежкият – вътрешните органи в тялото.

Зам.-кметът на общината д-р Лорис Мануелян също апелира за по-голяма толерантсност на пътя и припомни, че в града съществуват няколко модерни светофара, които създават т.нар. „зелена светлина“, в която при оптимизирана скорост водачът на МПС засича уредбите в зелен цвят и се възползва максимално удобно.

Около 70 курсисти обещаха да се възползват от съветите на компетентните си преподаватели и им благодариха за безценните съвети.

Коментари

Още от последните новини