До края на месеца идва нов вирус, който е опасен за новородени и възрастни

До края на месеца идва нов вирус, който е опасен за новородени и възрастни  - E-Burgas.com

До края на ноември респираторните инфекции ще се увеличават, като в момента има случаи на метапневмовируси, на риновируси, на аденовируси, а до края на ноември се очаква и първите случаи на поява на респираторен синцитиален вирус, който е опасен за новородените и за много възрастните хора. Той прави тежки пневмонии и усложнения. Това съобщи за БНР проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни паразитни болести.

Проф. Кантарджиев допълни, че през месец октомври заради топлото време случаите на COVID-19 са намалели.

"До края на ноември трябва да очакваме и първите случаи, в Европа вече ги има, на сезонен грип. Тази година сезноният грип според Центъра на контрол на заболяванията Стокхолм, се смята, че ще бъде H3N2, по това, че първите случаи, които ги имаме в Скандинавието и Западна Европа, са на този подвариант на грипа. Този подвариант го има в противогрипната ваксина и не очакваме нещо изненадващо", уточни той. 

"Очакваме по-бавно да се развие грипната епидемия отпреди COVID, очакваме и увеличаване на ковидните случаи. Вирусът, който претърпя много мутации стана доста несмъртоносен. Когато един причиняващ епидемично разпространение на заболяването микроорганизъм е слабо смъртотоносен, той е генетично много различен.
Това прави изненадите с появата на някои негови мутации и това прави фактът, не че не действат ваксините, но действат много по-слабо, отколкото на силните вируси. Силните, опасни микроорганизми - за тях има ваксини, които поставени, ти си предпазен - така е с тетанус, дифтерия, детски паралич... Докато, когато микроорганизмът е генетично разнороден, не така опасен, ваксините предпазват от тежко разболяване", поясни проф. Кантарджиев.

"Според секвенирането в Националния център по заразни и паразитни болести преди дни има доказан вариант на Омикрон -  BQ 1.1 вариант, който е подпод вариант и нов все едно вариант. Центърът по контрол на заболяванията в Атланта и Европейският в Стокхолм казват, че ноември месец той ще започне да измества другите варианти. Това в България ще стане доста по-бавно, отколкото в Европа и САЩ. Вече е доказан при 76 годишна жена у нас. Той не протича по-тежко, не е по-смъртоносен, но се разпространява по-лесно. Важно е да се знае за него, че той, макар и по-различен от BA5 и BA4, все пак си остава факта, че ако човек се ваксинира с новите ваксини, тоест има два бустера ваксина срещу Омикрон, вероятността за тежко протичане на болестта е минимална. Ваксинирането може да стане заедно с противогрипната ваксина, дори може да стане в едни ден ", каза още проф. Тодор Кантарджиев.

Коментари

Още от последните новини