Днес ЕС обсъжда членството на България и Румъния в Шенген

Днес ЕС обсъжда членството на България и Румъния в Шенген - E-Burgas.com

 

 

Днес, 11 октомври 2024 г., в Брюксел Съветът на Европейския съюз разглежда въпроса за пълноправното членство на България и Румъния в Шенгенската зона. Очаква се обсъждането да бъде ключово за бъдещото премахване на граничния контрол за двете страни, които вече повече от десетилетие са кандидатки за присъединяване.

 

Подкрепата на Европейската комисия и Европейския парламент за влизането на България и Румъния е силна, като е подчертано, че и двете страни изпълняват техническите изисквания за Шенген. Въпреки това, Австрия остава основният опонент на процеса, като се аргументира с проблеми в миграционната политика и недостатъчно ефективен контрол на външните граници на ЕС.

 

Ако двете страни бъдат приети в Шенген, това ще доведе до значително улеснение на търговията и пътуванията, премахвайки граничните проверки с останалите страни от зоната. Подкрепящите членството очакват това да доведе и до икономически ползи, както и до увеличение на туристопотока към България и Румъния  .

 

Очаква се решението да бъде взето до края на годината, като България и Румъния се надяват на положителен изход от преговорите.

Коментари

Още от последните новини