Димитър Николов: В Бургас искаме да създадем най-добрата среда за ученици и студенти

Димитър Николов: В Бургас искаме да създадем най-добрата среда за ученици и студенти - E-Burgas.com

Кметът на Бургас Димитър Николов отправи официален поздрав към бургазлии по случай 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Ето какво сподели той в обръщението си в социалните мрежи:

Уважаеми учители, ученици, писатели, просветни и културни дейци,

Скъпи съграждани,

Поздравявам ви по случай най-светлия за нас празник – 24 май, Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност!

24 май е ден с особен ореол. Неслучайно в нашето съзнание той е заел мястото на най-истинският и най-българският празник. Ден, който честваме с огромно вълнение, трепет, вяра и от сърце. Виждаме го всеки път в ентусиазма и възторга на учители и ученици, на писатели и читатели, на млади и стари, ознаменуван традиционно с много цветя, балони, знамена и най-вече с празнично настроение и усмивки. Това показва колко много означава за нас 24 май, колко ни е важен и скъп.

Въпреки, че и тази година няма да можем да отбележим светлия празник, както сме свикнали - с пъстро шествие, това няма да отнеме от неговия ореол, защото всеки българин обича и почита празника на буквите - 24 май.

Освен за нас, този ден е важен и за цяла Европа, почитаща светите братя Кирил и Методий, които преди повече от 11 века се заемат с нелеката задача да съставят чисто нова и различна писменост от съществуващите по това време – гръцка и латинска. Единствена България подава ръка и приютява прогонените и преследвани ученици на светите братя, осигурява им подслон, защита и благоприятни условия за запазване, развиване и превръщане на глаголицата в познатата ни до днес кирилица.

Заради тази смела и мъдра постъпка на България, днес Европа и голяма част от Азия признават историческата роля на страната ни и нашите предци. Това е безпрецедентен акт с огромно историческо значение, който дава безценната възможност на една-трета от Стария свят да има своя азбука и език.

Възрожденските времена отдавна са отминали, но споменът за тях е още жив. И днес, ние имаме просветители и верни следовници на святото дело на братята Кирил и Методий, това сте Вие – бургаските учители, ученици, писатели, художници, артисти, музиканти, читалищни, библиотечни, музейни дейци и журналисти. Гордеем се с вашите постижения и нека те получават уважение и признателност. Продължавайте с гордост и самочувствие да отстоявате славата на Бургас като град на творци и таланти.

Защото сме длъжни да опазим чистотата на езика и святото книжовно дело. Днес, това най-добре могат да направят младите и образовани хора. Затова ще продължим да инвестираме в образованието и да създаваме най-добрата среда, в която нашите деца и студенти да развиват своя талант и умения.

Скъпи ученици, училищни и културни дейци, пожелавам Ви здраве и успехи! Не спирайте пред трудностите и продължавайте да вървите уверено и дръзко по трънливия път на културното просветление и научното познание!

Честит 24 май, бургазлии!

Коментари

Още от последните новини