ДДС за ресторантьорите, книгите и бебешките стоки става 9% от 1 юли

ДДС за ресторантьорите, книгите и бебешките стоки става 9% от 1 юли - E-Burgas.com

От 1 юли започва да се прилага намалената ставка на данък добавена стойност от 9% за книги, ресторантьорски и кетъринг услуги, бебешки храни и пелени. Ставката е временна и ще е в сила до 31 декември 2021 г., се посочва в Закона за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност (ЗИД на ЗДДС), съобщават от Агенцията по приходите предаде "Нова".

От промяната на Закона за ДДС ще се възползват вече не само хотелиерите, а и издателите и разпространителите на книги и учебници, включително и електронните издания. Измененията обхващат и търговците на детски продукти – храни за бебета и малки деца, пелени и други хигиенни артикули, които са изчерпателно изброени в новия Закон за ДДС.

Данъчната ставка е намалена и за предоставящите ресторантьорски и кетъринг услуги, които предлагат храна и съответно обслужване за консумация на място. Бирата, виното и спиртните напитки, които те продават, остават на досегашния данъчен режим.

Зоните за хранене в търговските центрове също ще са с намалено ДДС, като условие за това е да не става въпрос за поръчка на храна, опакована за вкъщи. При кетъринга, когато доставката на храна на място е придружена от други услуги като подреждане, доставка на оборудване (маси, столове и др.) и сервиране, ставката е 9%.

Продажбата на храна от павилион, магазин или вендинг машина, както и доставките до вкъщи, остават на досегашния режим на облагане от 20%.

Коментари

Още от последните новини