Държавата проверява всички къщи за гости, съставени са актове за над 10 млн. лева

Държавата проверява всички къщи за гости, съставени са актове за над 10 млн. лева - E-Burgas.com

За периода 2007-2014 година със средства на Програмата за развитие на селските райони са построени 746 къщи за гости. Това отчете земеделският министър Румен Порожанов след заседание на кабинета, предава "Дарик".

Темата стана особено актуална през последните седмици, след като стана ясно, че в Сандански къща за гости не се използва по предназначение.
До момента Фонд „Земеделие“ е направил проверка на 18% от къщите, съставени са актове и са предявени за възстановяване на средства в размер на 10 млн. лева.

За 32 от направените обекти е наредено собствениците да възстановят пълния размер на отпуснатата сума, съобщи Порожанов.

Всеки обект за изграждане се финансира до 200 000 евро, като средното финансиране е до 135 000 евро, заяви земеделският министър.

„Основен проблем е използването на къщите по предназначение, което налага да се направи цялостна масова проверка“, смята Порожанов.

Вътрешният министър Младен Маринов от своя страна заяви, че от миналата седмица НАП, МВР, Прокуратурата и Фонд „Земеделие“ проверяват всички къщи, дали са плащани съответните данъци в общините, дали са вписвани в полицейските управления настанените лица.

При нужда ще бъдат направени проверки и на изпълнителите и строителите на къщите за гости. „Целта е да видим дали има използване на евросредства не по предназначение“, каза още Маринов.

Скандалът с къщите за гости няма да доведе до загуба до европейско финансиране, увери Порожанов.

Коментари

Още от последните новини