Д-р Симидчиев: Няма как новите мерки да променят смъртността за 10 дни

Д-р Симидчиев:  Няма как новите мерки да променят смъртността за 10 дни - E-Burgas.com

Трябва над 99% от хората да спазват мерките, а това не се случва, коментира пулмологът

След като имаме честота от над 40% заразени последните седмици, това значи, че в популацията това е устойчива цифра. Ако правим повече или по-малко, то винаги около 40% от изследваните са положителни, което значи, че това е честотата сред останалата част от населението и при такава висока честота спирането на процеса на разпространение е много труден. Трябва над 99% от хората да спазват мерките, а това не се случва.

Това заяви в "Денят започва" по БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев.

"Ако вирусът беше разделен колкото обществото ни, ние щяхме да имаме много лека епидемия. За съжаление той е много еднакъв и систематичен в това, което прави. А ние сме разделени в това - дали да носим маски, или не, дали да има локдаун, или не. Това разделяне в нашето общество пречи да имаме ефективния отговор, който трябва да имаме относно този вирус", каза още пулмологът.

Според него, причината да сме в челните редици по смъртност, е поведението ни и отношението ни към този проблем, защото нямаме единност. Ако всички са спазвали мерките, ефект е можело да има в рамките на седмица, до десет дни.

"За съжаление, поради мозаечността на спазването, защото едно е спазването в големите, друго в малките градове, в резултат на което не можем да кажем: систематично въведохме тази мярка и се случи еди какво си", смята Симидчиев.

Пулмологът допълни, че при учениците е важно да се ограничат контактите между децата, а това дали ще се случи, след като се прекратят присъствените учебни занятия, не е ясно.

Коментари

Още от последните новини