Д-р Симидчиев: Епидемията от грешна информация също е много опасна

Д-р Симидчиев: Епидемията от грешна информация също е много опасна - E-Burgas.com

Пулмологът се надява твърденията, че БЦЖ ваксината е в помощ срещу болестта да се окажат верни

Пулмологът и член на Медицинския съвет за борба с коронавируса Александър Симидчиев се надява да се окажат вярни твърденията, че БЦЖ ваксината е в помощ срещу болестта.

"Това дойде от проучвания на държави с БЦЖ и такива, които нямат такава програма. Видя се, че честотата на разпространение на епидемията и особено на по-тежките й случаи, всъщност е различна в тези държави. От там се генерира тази хипотеза, която може да е вярна, може и да не е. За момента е хипотеза, която предстои да бъде изследвана. Хубавото в този случай е, че една много голяма част от българското общество е ваксинирана за БЦЖ. Тя е една от задължителните ваксини, на която при раждането се ваксинират всички, а след това и на 7 и 11 години. Така че ние сме от страната на евентуално по-малко засегнатите, което е добрата новина. Въведена е от 1950 и някоя година", каза той в предаването "Лице в лице" по БТВ.

След това Симидчиев помоли водещата Цветанка Ризова разговорът да продължи по една малко по-различна тема.

"Знам, че ме поканихте да говоря за Ковид 19, но искам да поговорим и за една друга епидемия, която е в момента - информационната. Твърде много говорим за толкова много различни неща, че моето усещане и това, което виждам в моите пациенти е, че са буквално шашардисани от факта, че от толкова много шум, сигналът е много малко. Сигналът е нещо полезно, шумът е нещо вредно. В момента шумът е далече повече от сигнала. Когато говорим за такива неща, е много важно да знаем защо човечеството е еволюирало и е по-важно от другите организми. Знаете, че на пилетата очите са отстрани, а на човека от пред. Причината е, че трябва да имаме фокус. Фокусът е еволюционно предимство. Къде да се фокусираме. Има много неща, които са важни. Същевременно има много неща, които ние може да правим. Пасивните хора се притесняват за купища неща - за извънземните, за времето, за световната конспирация. За всичко друго, но не за нещата, които те наистина могат да контролират. Ако се фокусираме върху нещата, които наистина можем да контролираме, ще бъдем от частта на така наречените активни хора. Така зоната на притеснение намалява, защото ние контролираме какво може да влиза в главата ни - четем подходяща литература, контролираме какво може да влезе в устата ни - ядем подходящите неща. Ако правим това, което можем да контролираме, притеснението е по-малко, защото знаем, че правим това, което трябва. Аз например не се занимавам с икономика, не разбирам, и затова не мога да давам акъл за това, не чета за това. Същевременно, в медицината моята дъщеря е седми месец бременна в момента, моята снаха е също седми месец бременна. Моите внуци седят вкъщи. Аз искам да направя каквото мога, за да променя това. За да го направя, трябва да се занимавам с нещата, които мога да правя. Това е в областта на медицината, и на комуникацията. Нека да правим това, което можем да правим. Защото ако не го правим, оставяме нещата просто да текат", коментира той.

"Затова сега имаме една инфодемия - епидемия от грешна информация понякога, понякога точна, но информация, върху която не можем да действаме. Дали БЦЖ-то работи, или не - интересен въпрос колко хора ще правят нещо по въпроса. В момента това, което тече като информационен поток, е какво се случва във Франция, какво се случва в Италия, в Щатите. Да, но те са различни държави. А у нас това, което се случва, е доста по-умерено. Слава Богу. Защо това е така, има много неща, по които можем да разсъждаваме. И това, което правим в експертния съвет, е да разсъждаваме по тези въпроси и да се опитваме информационно да облекчим ситуацията. Защото това, което е изключително необходимо на всички лекари в България в момента, е един добър поглед на надеждна информация, добре подредена, за да могат те, когато се срещнат с такъв пациент, да знаят какво точно да правят. Те може да се срещнат с пациент, който е с психиатрично заболяване, те могат да се срещнат с пациент, който е бременен, с пациент с редица други заболявания, и трябва да знаят какво точно да правят и много бързо да стигнат до точната информация. Ако имаме надеждна информация, инфодемията ще загасне и няма да живеем между двете епидемии - едната информационна, другата на вируса. Защото вирусът има една единствена цел - той има фокус да заразява, Ние трябва да му се противопоставим, имайки достатъчно фокус и да вършим съвсем точните неща, които трябва, а не неща, върху които нямаме контрол. Не можем да контролираме дали щеше да падне сняг на 1 април или не, няма смисъл да се притесняваме за това, то е факт. Всеки да прави това, което може да прави. Тогава заедно ще излезем от тази криза по-силни. Всеки един може да прави нещо. Дори да си остане вкъщи, това е правене на нещо и помагане да не се разпространява епидемията. Или да успокои един човек до себе си. Да помислим какво можем ние да направим - примерно днес да не излезеш, или ако излезеш да е с маска и ръкавици, или от един блок да не излизат 100 човека, а двама-трима, да се разберат помежду си, да си дадат списък",  заяви още д-р Симидчиев. 

Свързани статии
903 са новозаразените с ковид за последното денонощие Ангел Кунчев: Трябва да вземем мерки сега, за да не пълним пак болниците 643 са новите случаи на коронавирус 435 са новозаразените с ковид у нас Вирусолог: Коронавирусът не изчезва, продължава да мутира 321 са новозаразените с коронавирус Проф. Христова за ковид: Най-страшното вече е зад гърба ни Новите случаи на ковид у нас отново надхвърлиха 2000 БАН: Броят на заразените е 4-5 пъти по-голям от регистрираните Ето кога сваляме маските
Тагове
коронавирус
Коментари

Още от последните новини