Д-р Марта Райкова от лаборатория „ЛИНА” e  първият специалист по клинична имунология в Бургас

Д-р Марта Райкова от лаборатория „ЛИНА” e  първият специалист по клинична имунология в Бургас - E-Burgas.com

Бургас вече има специалист по клинична имунология. Това е д-р Марта Райкова от лаборатория „ЛИНА”, която положи  успешно  изпит за специалност. Успехът на д-р Райкова е добра новина за здравеопазването в морския град, тъй като преди нея не е имало друг лекар - специалист в тази важна област, който да работи тук постоянно. Клиничната имунология е свързана с изследвания за откриване на имунодефицитни състояния, автоимунни заболявания, алергии, репродуктивни процедури и  др. Всички тези изследвания се извършват в лаборатория „ЛИНА”.
„Имунологията е от изключително значение, защото обединява всички заболявания, които атакуват имунната система. Обхватът й е огромен и тя в различна степен застъпва всяка сфера от медицината”, споделя д-р Райкова. За нея  това е втора специалност след тази по „Клинична лаборатория”. 

От  „ЛИНА” поздравяват д-р Райкова, която вече 14 години е част от техния екип,  и споделят, че с удоволствие подкрепят колегите си както при повишаването на тяхната квалификация, така и при развитието им в научните среди.  Причината е една –пациентите да получават още по-добра грижа. 
Важен факт е, че имунологичната лаборатория на „ЛИНА” е сертифицирана, като тя постоянно е обновявана с нова апаратура и най-новите и ефективни тестове. В нея се извършват  изследвания за различни автоимунни заболявания, както и за алергии, като най-комплексното включва 282 алергена.  В имунологичната лаборатория се използва анализаторът Cobas 6000, IMMULITE 2000, автоимунният анализатор Alegria, автоматизираната система EUROBlotOne  и апаратът  ALEX – Allergy Explorer. 

Лаборатория „ЛИНА” обединява в едно всички лабораторни специалности: клинична лаборатория, микробиология, вирусология, имунология, паразитология, трансфузионна хематология, патология, имунология и ДНК диагностика. Лабораторията отделя голямо внимание на своите лекари и не само насърчава развитието на вече работещите в нея, но се стреми да задържи и предложи добра перспектива на младите специалисти, за да ги задържи в България.


 

Коментари

Още от последните новини