Честит 3-ти март, бургазлии!

Честит 3-ти март, бургазлии! - E-Burgas.com

Скъпи съграждани,

Честит 3 март! Преди 142 години на тази дата се поставя край на най-дългата и мрачна страница в нашата вековна история - османското иго. Заедно с това, този паметен ден бележи края и на най-самоотвержената и героична съпротива в нашите летописи - национално-освободителните борби на българския народ.

Трънливият път до Свободата преминава през десетилетното четническо движение, през словото и комитетите на Апостола, Априлската епопея от 1876 г., славния поход на Ботевата чета, страданието на Батак, до героизма при Плевен и връх Шипка.

Тази светла дата ни задължава да знаем своята история и помним делото на българските войводи, революционери и възрожденци, които превърнаха освобождението в кауза на цял един народ. Трети март е свята страница от нашата история, в която неоспоримо е записано, че ние, българите, сме достойни за своята свобода и имаме равно място с останалите европейски народи.

Нека посрещнем националния празник на Република България с гордо вдигнати глави и мисълта, че сме народ, оцелял през вековете, благодарение на своя силен дух и вяра. Наш дълг е да предадем на потомците си завета да бранят Свободата като най-висша ценност!

Честит 3 март, бургазлии!

Коментари

Още от последните новини