Бюджет 2018 без контри! Рекорди за инфраструктура, образование и лечение

Бюджет 2018 без контри! Рекорди за инфраструктура, образование и лечение - E-Burgas.com

Ще се борим стадионите „Лазур” и „Черноморец” да продължат да развиват спортна дейност, гарантира Димитър Николов

Очаквано или не Бюджет 2018 на община Бургас бе единодушно приет и одобрен, масово квалифициран като „балансиран” и положително гласуван от всички политически сили в местния парламент. Разбира се, с конкретни критики и несъгласия, но рамката на планираните средства получи ръкопляскания от всички части на залата.

Припомняме че макрорамката на Бюджет 2018 е 248 671 410 лв., като капиталовата програма е в размер на малко над 62 хил.лв. , държавна отговорност – 89 886 140 лв., общинска отговорност – 118 123 610 лв., а от ЕС се очакват 661 660 лв.

Кметът на Бургас Димитър Николов сподели че за разлика от предходни години през 2018 бюджетът е най-консервативен. Една от най-големите критики дойде от БСП по отношение на такса смет, за което градоначалникът припомни, че докладната за увеличение без изтеглена и дефицитът от около 2 млн.лв. бил компенсиран от резервите на общината. Това била и практиката – през годините се трупал ресурс, който в момента започвал да се разходва. Таксата не е увеличена и се компенсира от вътрешния резерв. 

Николов изказа благодарност към съветниците за разбирателството, което проявиха по време на обсъжданията днес. „Удовлетворен съм възможността на бюджета да се гледа като механизъм за растеж на града, а не на политическо противопоставяне. Бургазлии все повече казват, че това по-малко противопоставяне на общинските съветници действа позитивно на града”, сподели Николов като добави че лично не е удовлетворен от финансовите възможности, но това е максимумът, който може да се постигне от приходната част.

Стана ясно още, че Бургас е част от категорията на големите градове, където са още София, Пловдив и Варна и бургазлии плащат най-ниски данъци от останалите градове.

Отделени са рекордни средства за инфраструктура, което едва ли учудва някой. По сметки на кмета около 5-6 млн.лв. ще бъдат инвестирани в инфраструктура в нови индустриални зони. „Това буквално са зони в калта и нивите, в полето. Което е много скъпо. Това дава шанс най-вече за бизнеса, който ще предложи нови работни места”, разкри Николов.

Голям залък по отношение на инфраструктурата ще получи и асфалтирането – 7 млн.лв. Общо 687 паркоместа ще бъдат изградени през 2018 година в Бургас.

Рекордни средства ще бъдат заделени и за образование. Както е известно сградата на едно от емблематичните училища в Бургас – гимназията по автотранспорт, ще бъде построена наново. Ремонтни дейности предстоят и в много други училища и детски градини. Образованието по висша медицина пък е приоритет за общината. „Медицинският факултет в Бургас ще бъде факт без значение колко ще струва, средства за него ще бъдат осигурени”, обещава кметът.

Рекорден брой и за лечение предвижда рамката на бюджет 2018. Бургас продължава да инвестира по отношение на най-тежката болест – раковите заболявания. Общината разполага с най-скъпата апаратура за ранна диагностика и профилактика на онкозаболявания, която ще продължи да бъде надграждана. Инвестират се и средства за лечението на онкозаболяванията.

Оказва се че Бургас отделя най-много средства и за туризма по отношение на другите градове. Полетите ще бъдат спонсорирани с над 300 хил.лв. Запазва се темпото и в инвестирани пари за инвитро (над милион), където бургаската община е пионер.

По една от най-интересните теми – спортните бази и по конкретно двата стадиона „Лазур” и Черноморец кметът даде дума, че лично ще се бори двете съоръжения да останат за спорт, но бавните процедури около установяването на собствеността предполагат много пречки във времето.

Новият стадион, който предстои да бъде изграден в града пък щял да изразходва минимални средства за поддръжка благодарение на новите методи на строеж. От пролетта пък предстои да влезе официално в експлоатация и новия плувен басейн в ж.к. „Славейков”, за който вече имало над 15 заявки за провеждане на състезания.

 

 

Коментари

Още от последните новини

Светът
Бюджет 2018 без контри! Рекорди за инфраструктура, образование и лечение - E-Burgas.com

TikTock

Светът
Бюджет 2018 без контри! Рекорди за инфраструктура, образование и лечение - E-Burgas.com

Африка