Бургазлия към "Бургасбус": Не гонете редовните пътници от автобусите!

Бургазлия към

Атанас Стоянов предлага цената да бъде вдигната само за хората, които си купуват билет от шофьора

Планирането покачване на цената на билета от градския транспорт в Бургас ядоса бургазлията Атанас Стоянов от Ветрен. Гражданинът е написал дълго писмо до Общински съвет, в което се аргументира защо цената на услугата не трябва да бъде вдигната. Според него това би било оправдано, само ако се направи за туристите и нередовно пътуващите с градския транспорт, но не трябва да прогонва редовните пътници от автобусите.

"Натрупаните от „Бургасбус” ЕООД допълнителни разходи не са по наша вина, не са подобрили качеството на обслужване на значителна част от линиите на градският транспорт и се отнасят за някои допълнителни линии от новата транспортна схема причинила неудобства на значителна част от пътуващите. Въведените средства за информация, видеонаблюдение, електронни устройства за позициониране и др. подобни не са необходими на редовно пътуващите, които отдавна са научили маршрута, разписанието, спирките и знаят как да се ориентират.

Тези нововъведения са необходими на туристите, гостите на града и рядко ползващите градският транспорт. Много от масовите линии се обслужват от автобуси наети от община Бургас съгласно описаният в искането на „Бургасбус” ЕООД договор и обслужването там си е същото през всичките години на експолатацията им. Едно бъдещо увеличение на цената за превоз би отблъснала редовно пътувщите работещи граждани, които не ползват никакви преференции и отстъпки(като пенсионери, ученици и други правоимащи) от ползването на градски транспорт и би ги мотивирало да търсят други алтернативи.

В по - голямата част от линиите в града „Бургасбус" ЕООД е монополист, но все пак не липсва и конкуренция и в момента част от гражданите разполагат с алтернативата да ползват и други превозвачи(например линия 3 в по - голямата си част е значително конкурирана).

Идеята да се предпочита градският транспорт пред автомобилният няма как да се осъществи с увеличаване на превозната му цена. По отношение на гореизложеното смятам, че е оправдано да се увеличи така както е предложено само цената на закупеният от борда на превозното средство билет на 1,50 лв. Това би засегнало основно туристи, гости на града и рядко пътуващи. Базовата цена от 1,30 за електронен билет смятам за твърде висока. Все пак до 15.07.2017г. можеше да се закупи пакет електронни билети по 0,80 ст., в момента има пакети по 0,90 и предстоящото му покачване е твърде голямо и би трябвало да се преразгледа." пише Атанас Стоянов.

Той предлага още да бъде въведен превозен документ "Абонаментна карта”, който ако не се предприеме предложението за увеличаване на базовата цена за градски транспорт, да се продава на досегашната му цена от 42,50 лв., а ако се приеме увеличението на базовата цена на билета за градски транспорт съответно да се увеличи със процента на увеличение базовата му цена.

Коментари

Още от последните новини