Бургаският съд отличи талантливи ученици (СНИМКИ)

Бургаският съд отличи талантливи ученици (СНИМКИ) - E-Burgas.com

Окръжен съд – Бургас и Районен съд – Бургас отличиха даровити ученици от бургаски училища, участвали в конкурс за есе на теми „Съдебната власт – доверие в закона" и „Моето право е моята отговорност". Официални гости на церемонията бяха Божидар Кънчев, секретар на Община Бургас и Виолета Илиева, директор на Регионално управление на образованието – гр. Бургас. Присъстваха председателят на Окръжен съд – Бургас, съдия Росица Темелкова; зам.-председателя на Районен съд – Бургас, съдия Анна Щерева и доскорошния председател на институцията, съдия Яна Колева; окръжният магистрат Таня Маркова и районният съдия Анатоли Бобоков.

Административният ръководител – председател на Окръжен съд – Бургас, Росица Темелкова, приветства гостите с думите „Представените есета показват, че Вие сте мъдри, мислещи и отговорни млади хора към себе си и обществото. Вашата творческа креативност е нашия смисъл да изпълняваме дълга си. Да бъдем справедливи, въпреки предразсъдъците и трудностите; да търсим винаги правотата и обективната истина, стъпила на законността. И както е казал един от участниците „желаем да живеем в държава, в която върховенството на закона е неоспоримо"!"

28 ученици, сред които и студенти се включиха в конкурса, от които тричленно жури излъчи 7 призьори. Най-многобройни бяха участниците от ПМГ „Акад. Никола Обрешков". Окръжният магистрат Таня Маркова бе един от членовете на журито, като сподели, че работата на комисията е била много затруднена. „Когато четох Вашите теми, се изненадах, с каква точност посочвате най-големите рани в обществото ни; с каква болка пишете за тях и се почувствах виновна, че ние – възрастните, не сме успели да изградим общество, в което на такава крехка възраст Вие да не трябва да се срещате с болката, агресията и несправедливостта. Възхити ме, Вашата проницателност!", това емоционално признание и благодарност отправи към всички участници съдия Маркова.

Най - малкият отличен есеист бе седмокласникът от ОУ „Хр. Ботев", кв. Долно Езерово, Стефан Чалъков. Трима от класиралите се на първи места в различните възрастови групи, бяха ученици от ПМГ „Акад. Никола Обрешков" – Костадин Петранесков от 11 а клас; Валя Вергиева и Асен Михайлов от 9 б клас. В най-голямата възрастова група отличия получиха дванадесетокласниците Стиляна Николова от ПТГ „Проф. А. Златаров" и Стамен Въчков от ПГСАГ „Кольо Фичето". Сред класираните бе и студентът от Бургаски свободен университет Красимир Русев, който за втора година участва в конкурс за есе организиран от двете съдебни институции. Всички участници в конкурса получиха лично грамоти за достойно представяне от председателя на Окръжен съд – Бургас, съдия Темелкова.

Церемонията приключи с изнесена лекция – дискусия от съдия Бобоков на тема „Превенция срещу употребата на наркотични вещества. Престъпления извършвани от наркозависими лица". С това бе дадено и началото на новия образователен цикъл на програмата „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури", по която ще продължават да работят съвместно Окръжен и Районен съд – Бургас през новата учебна 2018/2019 г.

Галерия
Коментари

Още от последните новини