Бургаски родители с петиция срещу Хелоуин в училищата

Бургаски родители с петиция срещу Хелоуин в училищата - E-Burgas.com
Снимка: daskalo.com

Родители изпратиха искане до МОН и НС за законови промени, ограничаващи празнуването му в училища и детски градини

Близо 2 500 души само за дни се регистрираха под електронна подписка срещу празнуването на Хелоуин  в училища и детски градини.

Петицията „Защити децата от натрапването на Хелоуин в училище“, инициирана от бургаски родители, беше изпратена до министъра на образованието и науката – Красимир Вълчев, председателя на Комисията по образование и наука в НС – Милена Дамянова, председателя на Комисията по въпросите на младежта и спорта в НС - Славчо Атанасов и до председателя на Комисията по взаимодействие с неправителствените организации и жалби на граждани.  

В писмото родителите настояват да бъдат преразгледани и променени онези текстове от Закона за предучилищно и училищно образование, които „отварят врата“ за Хелоуин в българското училище.

Недоволството на родителите е провокирано от активното участие на училището в  организирането на различни хелоуински събития в учебно и в извънучебно време, често в открито сътрудничество с търговците. Легалното навлизане на Хелоуин в училище отнема правото на родителя да защити детето си от възможни страхови преживявания, тъй като мероприятията се правят в негово отсъствие,  без писменото му съгласие и без никакъв регламент за вида на костюмите.

Искането е базирано и на мненията на български и международни експерти в областта на детската психология и педагогика, според които зловещата символика и атрибутите на смъртта, присъщи за Хелоуин, могат да окажат  негативно влияние върху емоционалното здраве и нравственото развитие на подрастващите.

Родителите се позовават на Закона за предучилищно и училищно образование, според който училището трябва „да осигурява интелектуално, емоционално, социално, духовно-нравствено развитие на всяко дете; да  съхранява и утвърждава българската национална идентичност“.  „Убедени сме, че празнуването на Хелоуин в детски градини и училища НЕ осигурява интелектуално, емоционално, социално, духовно-нравствено развитие на всяко дете, и НЕ утвърждава българската национална идентичност. Хелоуин е не само НЕобразователна, НЕвъзпитателна и НЕестетична, но дори и ЗЛОвредна форма на забавление на подрастващите! Затова мястото му не е там! Още по-малко в навечерието на действително национален празник като Деня на народните будители“, се казва в писмото.

Сред исканията на родителите са да не се включва темата Хелоуин в учебните часове и занимания;  да се прекрати практиката търговци да рекламират в училищата своите хелоуински стоки и събития, и представителите на училищата да не сътрудничат на  търговците при организация на хелоуински  мероприятия извън учебно време и извън училище.

Инициативата е подкрепена и от над 5000 души на фейсбук страницата „Против натрапването на Хелоуин в училище” и 1 500 членове на „Група против натрапване на Хелоуин в училище“.

За петицията, можете да разберете повече тук: http://civilactionbg.com/?p=270

 

Коментари

Още от последните новини