Бургаски психиатър: Спринцовките с шоколад могат да бъдат много опасни за децата

Бургаски психиатър: Спринцовките с шоколад могат да бъдат много опасни за децата - E-Burgas.com

Препоръката му към всички родители е да следят внимателно за какво децата им харчат джобните си пари

Шоколад в спринцовка - това е най-новата мода сред децата у нас. Десертът вече се предлага в много хранителни магазини, но най-вече в лавките до училищата. Психолози обаче алармират, че опаковката, наподобяваща истинска спринцовка, може да окаже вредно влияние на психиката на подрастващите.

Шоколадовите спринцовки се предлагат в различни цветове и струват около 1 лев. Купувачите са най-вече деца на възраст между 5 и 10 години. А самите деца твърдят, че шоколад в такава форма е далеч по-забавен от обикновения.

Тревогата си от новия продукт първи сподели експертът по борба с наркоманиите д-р Ивайло Димитров в ефира на Нова Тв.

„Влизам в магазина и виждам едно детенце, което казва: „Имате ли една спринцовка?” и просто не можех да повярвам на ушите си. В следващия момент усмихнатата продавачка извади една кутия със спринцовки, 20-кубикови, пълни с течен шоколад, на които в розово етикетче пишеше „Д-р Шок”. В момента, в който излязох от магазина, видях, че още деца бяха със спринцовки в устата”, каза д-р Димитров.

Уж невинното забавление може да се окаже доста опасно в бъдеще, твърди терапевтът. Така се създавала „нова субкултура сред младите хора за това, че няма нищо проблемно да използваш спринцовки”.

„Аз работя с хора, които са употребявали хероин. Той изглежда по същия начин в спринцовката - като цвят”, пояснява експертът.

Затова препоръката му към всички родители е да следят внимателно за какво децата им харчат джобните си пари.

Освен спринцовките с шоколад, в магазините могат да се видят и други лакомства със спорна на вид опаковка, като пакетче със сладък бял прах, например.

Коментари

Още от последните новини