Бургаски прокурор изнесе лекция пред ученици от „Г.С. Раковски“

Бургаски прокурор изнесе лекция пред ученици от „Г.С. Раковски“ - E-Burgas.com

Прокурорът от Окръжна прокуратура – Бургас Христо Колев изнесе лекции пред десетокласници от Профилирана гимназия по романски езици „Г.С. Раковски“ в морския град. Магистратът запозна учениците с историята на възникването на Прокуратура и с естеството на правораздавателната дейност. Посочени бяха етапите в досъдебното производство, както и позицията на прокурора в досъдебното и съдебното производство.

Лекциите, които бяха проведени на 14.03.2019 г. и 18.03.2019 г., предизвикаха и редица въпроси от страна на учениците, които се интересуваха за наказателната отговорност на малолетните, възможностите, с които разполагат, за да подадат жалба директно в Прокуратурата, както и дали в България съществува смъртно наказание.      

Прокурор Колев посочи, че всеки български гражданин може да подаде жалба директно в Прокуратурата, като това може да стане и чрез интернет сайтовете на различите прокуратури, а жалбоподателят може да остане анонимен. Прокурорът каза още, че макар и непълнолетни учениците носят наказателна отговорност, която е посочена изчерпателно в Наказателния кодекс. На младежите и девойките бе предоставена възможност да се снимат с прокурорска тога, а най-активните от тях получиха Конституцията на Република България, като подарък. 

  

Коментари