Бургаската публика приветства на крака с бурни аплодисменти Стефан Данаилов

Бургаската публика приветства на крака с бурни аплодисменти Стефан Данаилов - E-Burgas.com

Най-снимания и обичан български актьор представи автобиографията си в Гранд Хотел и СПА Приморец

Бургас приветства на крака и с бурни аплодисменти най-обичания и сниман български актьор - Стефан Данаилов. Поводът за гостуването на Маестрото в морския град, бе представянето на автобиографичната му книга "Романът на моя живот", създадена в съавторство с Георги Тошев. Присъстващите на събитието имаха възможност да видят и филма на популярния ни журналист и Ема Константинова "Монолог", също посветен на  любимия на поколения българи Ламбо. Инициатор и домакин на емоционалната среща е Гранд Хотел и СПА Приморец.

Едноименната зала в 5-звездния бургаски хотел, събра над 200 души, дошли да видят своя любим актьор. Влизането му в залата предизвика огромно вълнение и спонтанно изправи публиката на крака. 

Първи приветствие към гостите отправи Гранд Хотел и СПА Приморец чрез своя Маркетинг мениджър - г-жа Петя Караманска. Поздравления и цветя от името на община Бургас на Стефан Данаилов поднесе Зам.- кметът по Култура и образование Йорданка Бенова-Ананиева. После, думата взе големият ни журналист Георги Тошев, благодарение на който българската публика има възможност да види в редица филми и книги многобройни изтъкнати фигури от родната и световна културна сцена.

"Няма да говоря много, защото поводът за днешната ни среща, не съм аз" - каза Георги Тошев. "Днес сме се събрали тук за да почетем проф. Стефан Данаилов. Сред вас днес тук има негови студенти и колеги. Няма по-голям комплимент за един актьор от това. Първото, което проф. Данаилов каза, при влизането ни в Гранд Хотел и СПА Приморец беше: "Ех, ако стените на този хотел можеха да говорят". Приключвам дотук и давам думата на него" - завърши обръщението си Георги Тошев.

Стефан Данаилов приветства топло публиката. Гласът и харизмата му са същите, каквито ги помним от многобройните му превъплъщения в десетки любими герои от екрана и сцената. Общува непосредствено и близко с хората, скъсявайки неимоверно дистанцията, без да пази пространства само за себе си. Без поза, със солидна доза самоирония, смях и малко тъга, Маестрото говори откровено с Бургас. 

Покорява публиката и я кара да избухне с бурен смях още с първата си реплика: "Последната ми голяма изява беше в Народния театър в столицата, където представих книгата си по случай 750-годишнината си. Благодаря за поканата да гостувам тук. Предавана ми е многократно със симпатии и обич. Благодаря ви, че днес сте тук."

После, разказва за автобиографията си: "Книгата е симпатична, но не е философска сентенция. В нея има случки от моя живот, малка част от тях. Когато Жоро ми четеше частите от книгата, все го питах - ами тази история къде е, ами другата - и той все ми обясняваше, че не можем да включим всичко - няма да остане място за картинките. В книгата има и весели, и тъжни моменти - както в живота на всеки човек".

После, говори за Бургас. "Тук съм изживял едни от най-щастливите си моменти" - каза проф. Данаилов и се впуска в завладяващ разказ от 64-та година, когато е приключенствал в града и околията. Разказва и че точно тук е разбрал, че е известен. Случката се разиграва в магазин за обувки на "Богориди". Откъсите от книгата, които разкриват този и други бургаски моменти, чете Георги Тошев, на места прекъсван с живи разяснения на ситуациите от Маестрото.    

"Каниха ме много пъти да направя подобна книга. Отлагах. Литературата ме плаши. Мои колеги имат подобни книжки, но в тях има много лъжи. Притеснявах се от този момент. После - загубих Мери" - споделя проф. Данаилов за най-трудния момент в живота си, когато си отива съпругата му. "Реших, че е добре нещо да остане. Лицето Жоро, което все ми досаждаше, дойде един ден с един договор, подписах се и ето ни тук днес." 

Говори с много обич за съпругата си. "Тези, които са чели книгата, със сигурност са усетили, че вторият основен герой в нея е тя. Една жена може да те възвиши, но и да те забие, като гвоздей" - казва той. "Но в спомените ми избиваха все по-веселите случки". 

"Занимавал съм се с много неща, актьор, преподавател в Академията, политик - добър или лош... За да преценя ефекта от книгата, поканих четири деца от моите (студентите му, бел. ред.), които да я прочетат. Плакаха и реваха. Викам, станала е книжката."

Накрая, благодари на домакините от Гранд Хотел и СПА Приморец и на публиката. Пожелава "До нови срещи!" и отива да дава интервюта на медиите, които нетърпеливо го очакват.

В залата се усеща липсата му. Един човек, преминал през огромна слава и изпитания, чието име, тембър, осанка знае всеки българин. Стефан Данаилов е безкрайно забавен и харизматичен човек, който дори тъгата предава с доза ирония и равност, сякаш, за да не и даде глас и сила я прескача и продължава с пореден весел момент от безкрайно пъстрия си живот.

Следва час кино с „Монолог“, Стефан Данаилов и превъплъщенията му на екрана. „На всеки километър“, „Иван Кондарев“, „Сватбите на Иван Асен“, „Търновската царица“, „Дами канят“ оживяват един след друг и показват най-обичания български актьор в знакови сцени с реплики, превърнали се в класика. Откъсите се редуват с Маестрото днес – погледът му към миналото, равносметка, размисли и страсти от един богат живот, на един човек, превърнал се в икона за цял народ. Колко хора могат да се похвалят с това?

Срещата на бургаската публика със Стефан Данаилов е част то поредица събития Приморец чете на 5-звездния бургаски хотел. На 19 април предстои следваща среща – този път с Катерина Евро и нейната „Тетрадка за рецепти и спомени“. Събитието ще включва 4-степенно меню, по рецепти на популярната ни актриса.

Цена на куверт: 54.00 лева на човек

За повече информация и резервации:
 +359 877 850 001 | [email protected]
 

Галерия
Коментари

Още от последните новини