Бургас пак става снимачна площадка, ще снимат филми и сериали на знакови места в града

Бургас пак става снимачна площадка, ще снимат филми и сериали на знакови места в града - E-Burgas.com

Редица предложения за заснемането на филми и сериали в Бургас са постъпили в общината, съобщава зам.-кмет "Култура, туризъм и спорт" Диана Саватева с писмо до Общински съвет. 

За подпомагане на тяхното реализиране в общинската културна програма за 2021 година е предвиден бюджет в размер на 80 хил. лв..

В тази връзка е необходимо свикване на Постоянната комисия по култура и читалищна дейност за разглеждане на предложенията и определяне сумите за тяхното съфинансиране. 

Предоставяме кратка информация за всяко от постъпилите предложения:

1.Проект за пълнометражен игрален филм е работно заглавие „Игра на доверие“.

Сюжетът има за цел да мотивира и вдъхнови. Той разказва за уроците, които една майка иска да предаде на своята дъщеря, за да я направи силна, волева и независима. Това е филм с кауза, който освен разпространение в кината, ще бъде част от пътуващо кино в различни градове в България и сред българските общности по цял свят. Той ще бъде разпространен и през стрийминг платформи с над 40 милионна аудитория и ще има телевизионна премиера в една от най-гледаните национални телевизии.
Режисьор на продукцията е Мартин Макариев, сценарист - Борислав Захариев, продуцент - Яна Маринова, актьори - Яна Маринова, Луиза Григорова, Владимир Зомбори.

Бургас е избран като дестинация за осъществяване на снимките, заради харизмата, очарованието и културната стойност на града. Любовта между героите на Луиза Григорова и Владимир Зомбори се ражда именно на фона на Морската градина и прекрасния бургаски плаж. Бургас ще бъде представен като бързо развиващ се, модерен град, където младите хора работят, срещат се и се влюбват. Град, който вдъхновява и предразполага човек да покаже най-доброто от себе си. По този начин град Бургас се превръща в участник в действието на филма.

2. Проект за заснимане на сериал, комедийна драма сезон 1, 6 епизода по 54 минути с работно заглавие „Аз и моите жени“, който ще се излъчва по БНТ.

Сериалът ще засегне основни теми като: изкушенията на съвременния живот, редни и нередни желания, свръх-предлагане и свръх-потребление, истинското щастие. Ще покаже град Бургас като модерно и готино място за живеене, ще съдържа сцени, които ще покажат красивите места в града, герой-екскурзовод, който ще покаже градските забележителности, възможност за включване на специфични локации и събития. Сюжетът ще се развива в модерна болница, която ще представи Бургас като град с развита медицина. В главните роли са признати родни актьори, сред които: Радина Кърджилова, Захари Бахаров, Йоана Темелкова, Филип Аврамов, Теодора Духовникова, Луиза Григорова, Александър Сано.

2. Проект за пълнометражен игрален филм с работно заглавие „Бъди до мен“.

Жанрът на филма е драма. В същото време той съдържа в себе си лекия и топъл романтизъм, който чупи рамката на сивия емоционален нюанс на драмата. Филмът разказва за възрастен художник, който се събужда в дървена лодка насред морето, без никакви спомени кой е.

Единственото нещо, което има в себе си е едно писмо, което тепърва ще отвори да прочете.
За героите морето и родния дом са взаимно свързани. Бургас, или иначе казано родният дом, е една от основните теми във филма. В него ще се разгърне мотива за красотата и величието на този разцъфтяващ град. За да бъде представено това по един различен и разчупен начин, героите ще се качат на лодка и ще акустират на Мостика през 80-те години на XX век.

Режисьор и сценарист на филма е Тина Маркович. Стилът на заснемане ще бъде абстрактен и нестандартен, предвид фактът, че главният герой е с прогресираща деменция. За по-голяма автентичност някои от кадрите ще бъдат заснети в документален стил.

4. Проект за пълнометражен игрален филм е работно заглавие „Добрият шофьор“, копродукция между България и Финландия.

Филмът вече е спечелил вниманието и подкрепата на финландската продуцентска компания Making Movies, както и на големите филмови институции в страната - Финландската филмова фондация и Финландската национална телевизия. Продукцията е подкрепена и от европейската програма „Творческа Европа - Медиа“, както и от „Евроимаж“. От българска страна финансирането е осигурено от ИА „Национален филмов център“.
Творческият състав на филма ще бъде изцяло български. Ключови фигури са: сценарий — Константин Божанов и Тонислав Христов, режисьор — Тонислав Христов, оператор — Орлин Руевски, композитар — Петър Дундаков, актьори - Малин Кръстев, Герасим Георгиев - Геро, Слава Дойчева.

Филмът разказва за трудния и дълъг път на един мъж обратно към най- близките му хора — семейството, което е изоставил преди години. Това го учи на най-ценният урок — човечност и съчувствие към напълно непознати.
Последният снимачен период от филма ще се осъществи на територията на гр. Бургас.

5. Проект за пълнометражен игрален филм „ЗАВРЪЩАНЕ 2“

режисьор: Ники Илиев, продуценти: Башар Рахал, Богомил Грозев, Ники Илиев, жанр: романтична комедия

Филмът с работно заглавие „Завръщане 2“ е продължение на „Завръщане“, който стана най-гледаният български филм в кината за 2019 г. Втората част ще е разказ с продължение за четиримата приятели, събрали се отново след 25 години, този път на морето и именно в Бургас. Снимките ще се осъществят на емблематични локации в града и региона, като това е една прекрасна възможност Бургас да бъде представен по много красив и приятен начин пред над 2,5 млн. зрители в България и по целия свят. Филмът, освен в кината, ще бъде излъчен по 6ТВ в праймтайм, в много други държави пред преобладаващо българска публика, но ще участва в редица фестивали по целия свят, след което ще бъде и качен свободно в онлайн пространството.

Проектът ще има послание, което ще накара зрителите освен да се забавляват и да си доставят удоволствие от гледките на красивите български плажове и красивия Бургас, да се замислят за стойностните неща, които ни заобикалят. Филмът ще засегне и проблема със социалните мрежи и какво влияние имат върху младежите и човешките отношения. Актьорският екип е в състав: Александър Кадиев, Ники Илиев, Орлин Павлов, Башар Рахал, Диляна Попова, Евелин Костова, Бойко Кръстанов, Райна Караянева, Искра Донова.

Общ бюджет:    780    450    лв. /седемстотин и осемдесет хиляди четиристотин и петдесет лева/.

6. Предложение за позициониране в сериен телевизионен филм със заглавие „Съни Бийч“

Възможности за позициониране: В първи сезон присъствието на града е в част от един епизод, доколкото в новия сезон действията в град Бургас за значително увеличени, както и броя на епизодите. Позиционирането в новия сезон е изведено на по-високо ниво - съпоставено с най-модерните практики на западните ТВ продукции:

Beauty Shots: Общи кадри на атмосфера и знакови обекти и локации от Бургас (интериори/екстериори), улавящи красотата, развитието и напредничавия дух на града. Същите се излъчват като кратки заставки с надпис „БУРГАС“.

Сцени на представителни локации: Ситуираме героите на открити и/или закрити знакови публични места, съобразени със сценария, с промоционална цел-сцени на „Пристанището“ и „ЖП Гара“, съпътстващи с Beauty Shots.

Специализирани сцени: сцена на „Публичен търг за продажба на хотел“ - с локация съдебна зала в Бургас, съпътстваща с Beauty Shots; Сцена на „Сватба“ на двама от главните герои, които по избор биха могли да бъдат венчани от кмета на Община Бургас, съпътстваща с Beauty Shots.

7.    Проект за пълнометражен игрален филм с работно заглавие „Четири сезона“, копродукция на Франция, България, Германия и Великобритания.

Четири отделни истории са вплетени в сюжета на филма и се заснемат от местни актьори на български, френски, немски и английски език. Всеки сезон се случва в определено време и в отделна страна, а темите, които ги обединяват са отминаващото време, женствеността и любовта. Сезонът, който ще представя България е Лято. Темата е за двама души, които се срещат в мислите си и се връщат към историята на вълнуващата си лятна любов.

Сценарист и режисьор от българска страна е Ванина Кондова, тя играе и главната роля, заедно с актьора Леонид Иовчев. Предвижда се българската част на филма да се заснеме на територията на Община Бургас и региона. Необходима е подкрепа по отношение на продукционните разходи по време на снимачния период /наеми, транспорт, храна/, предоставените средства, за които в последствие ще бъдат използвани изцяло на местно ниво.

 


 

 

 


 

Коментари

Още от последните новини