Бургас отбелязва Европейския ден на донорството и трансплантацията

Бургас отбелязва Европейския ден на донорството и трансплантацията  - E-Burgas.com

В понеделник доброволци от БЧК ще раздават пред Община

По повод Европейския ден на донорството и трансплантацията седем български града ще осветят свои емблематични места на 10 октомври вечерта. Сред тях е и Бургас с основната сграда на Общината на ул. "Александровска" №26.

Целта на отбелязването на този ден е да се насърчи общественият дебат и да се повиши осведомеността за донорството на органи, тъкани и клетки като начин за подобряване и спасяване на човешкия живот. Европейският ден на донорството и трансплантацията е възможност да се почетат всички донори на органи и техните семейства, както и да се благодари на медицинските специалисти по донорство и трансплантация, които помагат да се спасят животи и да се подобри качеството на живот на много хора.

Тази година, заради пандемичната ситуация, която засяга всички страни по света, и несигурността, свързана с организирането на големи публични събития през следващите месеци, Съветът на Европа препоръчва отбелязването на Европейския ден на донорството и трансплантацията да се провежда предимно онлайн. Ето защо събитията, които организира  Изпълнителна агенция "Медицински надзор", са на открито и при спазване на противоепидемичните мерки.

* В периода 12 - 16 октомври като инициатива по Националната програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията в Република България 2019 - 2023 г., доброволци на Български младежки Червен кръст ще раздават информационни материали за донорството и трансплантацията в десет български града. В Бургас - на 12 октомври, от 13.00 ч. до 14.30 ч., пред сградата на Общината.

* На 14 октомври, от 12.00 часа, в южната част на парковото пространство на Националния дворец на културата ще бъдат засадени 202 рози - колкото са донорите на органи в България. Създаването на розовата градина в центъра на столицата е израз на признателността и почитта към донорите и техните семейства.

* На 17 октомври, от 12.00 часа, в откритото пространство на  "Атриум" в Националната галерия, пл. "Св. Александър Невски", близки на донори, трансплантирани пациенти, лекари и представители на медиите ще създадат заедно 3D сърце  - солидарен акт в подкрепа на донорството и трансплантацията. 

Изпълнителна агенция "Медицински надзор" изказва благодарност към своите партньори: Български Червен кръст, Национален дворец на културата, Национална галерия, Столична община и общини Варна, Пловдив, Плевен, Велико Търново, Русе и Бургас за оказаните подкрепа и съдействие в организирането на събитията по повод Европейския ден на донорството и трансплантацията.

Повече информация за донорството ще откриете тук: https://iamn.bg/

Свързани статии
УМБАЛ-Бургас ще светне в зелено в Деня на донорството 1 145 българи чакат за трансплантация
Тагове
европейски ден отбелязва донорство трансплантация
Коментари

Още от последните новини