Бургас, Ахелой и Поморие също отбелязаха Деня за възпоменание на жертвите от катастрофи (Снимки)

 Бургас, Ахелой и Поморие също отбелязаха Деня за възпоменание на жертвите от катастрофи (Снимки) - E-Burgas.com

Световният ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортните произшествия бе отбелязан днес за пореден път, както от служителите на МВР, така и от много държавни институции и неправителствени организации.

По нетрадиционнен начин Световния ден бе отбелязан на територията на различните Бургаски общини. В Бургас – град на всяко възлово кръстовище точно в 12.00 по обяд униформен полицейски служител отдаде почит към загиналите при пътни инциденти, подкрепяйки с жеста си и хората, чиито рани не могат да бъдат заличени.

Тази инициатива е част от кампанията, подета от ОДМВР – Бургас всеки ден по два часа сутрин и вечер, възловите кръстовища с натоварен пътен трафик да се охраняват от полицейски служители, които с присъствието си да напомнят, че отговорността за настъпването на ПТП е обща – и на пешеходци, и на велосипедисти, и на водачи на МПС. Безопасността на движението е преди всичко толерантност на пътя, като се изисква разумна скорост на движение, шофиране в трезво състояние и при използване на предпазни колани и каски.

Децата от основно училище „Христо Ботев” в Поморие също се включиха в отбелязването на Световния ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортните произшествия, чрез акция по безопасност на движението, проведена на пътното платно пред входа на учебното заведение. Малчуганите, организирани от Местната комисия за борба с противообществените прояви към Община Поморие и Районно управление – Поморие, спираха преминаващите водачи на МПС, като им раздаваха информационни материали, призоваващи „Спри! Животът е с предимство!”. Предпазните огради, разположени встрани от пътното платно бяха облепени с множество тематични рисунки, сътворени от учениците на училище „Христо Ботев”.

Техните връстници от едноименното училище, но в Ахелой също подкрепиха акцията, като се запознаха с правилата за пътна безопасност благодарение на атрактивния инспектор Хитами и СДРУЖЕНИЕ „SOS-ПТП”, които гостуваха в учебното заведение по покана на Община Поморие. Инспектор Хитами заедно с националния координатор на организацията – Манол Тодоров посетиха учениците от втори клас, като запознаха над петдесет деца с основните правила за движение по пътищата и как да се предпазваме от пътни инциденти. За радост на малчуганите, всички до един преминаха успешно този курс, за което получиха специални дипломи от Инспектор Хитами.

 

Галерия
Коментари

Още от последните новини