Булевард "Богориди" с нов облик за следващото лято

Булевард

Ремонтът започва след няколко седмици и ще се точи поне 8 месеца

Булевард "Алеко Богориди", по който бургазлии и гостите на града стигат до Морската градина, ще бъде с напълно нов облик през следващото лято. Припомняме, че предстои втори етап от реконструкция на пешеходната зона, която по план трябва да се извърши тази есен, след края на активния туристически сезон. 

Очаква се ремонтните дейности да продължат поне 8 месеца, през които улицата ще бъде разкопана и трудна за преминаване. Неудобството обаче е оправдано, тъй като след това булевардът трябва да придобие много по-съвременен вид, който да отговаря на високите изисквания на туристически град като Бургас. 

Основен акцент в проекта на "Атика Р5" за изграждане на новия облик на улица "Богориди", е запазване на романтичния й характер, вплетен в прилежащите исторически сгради, както и дообогатяване на артистичния й дух.

За целта се набляга на използването на повече естествени материали - гранитни плочи в различни размери в три нюанса на цветовете и гранитни павета от съществуващата настилка (след допълнителна обработка на повърхността им). Настилката се предлага да е еднородна, в свободен рисунък, с равномерен, но не скучен ефект. Растера на гранитната настилка ще допринася за оптичното разширяване на улицата.  

На кръстовищата на ул. "Богориди" с ул."Антим I", ул. "Славянска" и ул."Морска", където има характерни уширения, рисунъкът ще подчертава малки пиацети и се създават акценти чрез поставяне на засенчващи конструкции от метални перголи с две, три или четири колони, в детайла на които са използвани характерни елементи от сгради от културното ни наследство. Перголите ще бъдат покрити с увивна растителност, която ще осигурява освен сянка и увеличаване на озеленените площи по улицата.

Коментари

Още от последните новини