Бова Кар и BMW Group предоставят ново BMW Серия 3 и диагностична апаратура за обучителни цели безвъзмезно на ПГМЕЕ Бургас

Бова Кар и BMW Group предоставят ново BMW Серия 3 и диагностична апаратура за обучителни цели безвъзмезно на ПГМЕЕ Бургас - E-Burgas.com


Бова Кар подкрепя специализираните училища в област Бургас и по този начин допринася за повишаване нивото на практически умения на учащите в средните училища. Прякото съдействие увеличава шансовете за реализация на учениците и е добър подход, който спомага за придобиване на реален опит в индустрията. Традиционно Бова Кар предоставя на специализираните училища по автотранспорт както автомобилни части с напречен разрез, така и функциониращи компоненти като например двигатели, гума с джанта, скоростна кутия, диференциали, фарове и повечето части от интериора и екстриора. Частите, предоставени от сервиза на Бова Кар подпомагат за учебния процес.     
Началото на съвместната работа на Бова Кар и Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника (ПГМЕЕ) в Бургас започва преди две години. Тогава учениците на механо-техникума за пръв път имат възможност да се учат от най-добрите специалисти в сферата, а именно от техниците и инженерите в Бова Кар. Учениците могат да започнат своя стаж в Бова Кар след препоръка от учител. Всяко лято през сервиза на Бова Кар преминават много въодушевени стажанти, които прекават две седмици от лятото си в обучение. Резултатите сочат, че след стажа в Бова Кар, представянето на учениците значително се подобрява. Стажантите имат възможността да демонтират и монтират 6-цилиндров двигател и много други дейности, извършвани на ежедневна база в сервиза. Инж. Иван Шперов е активно лице в обучението на младите кадри. Като ръководител следпродажбено обслужване в Бова Кар Бургас, той споделя със стажантите знания и се занимава с изготвянето и предоставянето на учебни автомобилни компоненти към специализираните училища в областта.
Съвместната работа открива възможност за кандидатстване по програма за подпомагане на специализираните училища по автотранспорт и механотехника на BMW Group. Екипът на Бова Кар информира директорката на ПГМЕЕ г-жа Роза Желева и кмета на община Бургас г-н Димитър Николов за възможността и заедно подготвят нужните документи за кандидатстване. Програмата е 100% безвъзмезна, а транспортът на автомобила, диагностичната апаратура и компютърът са дарение от Бова Кар. Програмата на BMW дарява нов автомобил BMW Серия 3 предназначен за учебни практики. Той ще бъде изложен в една от залите на механо-техникума, заедно с диагностична апаратура и лаптоп, чрез които учениците ще могат да симулират грешки в системата и да се научат да ги отстраняват. Инженерите и механици от Бова Кар ще изнесат презентация в ПГМЕЕ след предаването на дарението и ще бъдат на разположение за въпроси. 
Новото BMW 330i xDrive Седан, моделна линия G20 от 2019 година, разполага с най-модерните технологии от последно поколение, с многобройни допълнителни опции и М спортно оборудване. Моделът е с мощност от 285 к.с. / 190 кВт и обем от 1998 см². Двигателят е последно поколение TVDI технология (директно впръскване на горивото, променливи фази на газо-разпределението, променлив ход на клапана и Twin-scroll технология) като отговаря на най-високите изисквания на стандарта за вредни емисии Euro 6. Интелигентната система на задвижване на четирите колела xDrive позволява на автомобила да разпределя тежестта в зависимост от пътната обстановка.  BMW Серия 3 разполага със спортна автоматична скоростна осемстепенна кутия с опция за превключване от волана.
Допълнителното оборудване на Серия 3 включва Head-up дисплей с висока резолюция. Той изобразява актуалната скорост, указания на навигационната система, ограниченията за скоростта, забраните за изпреварване, списъците с телефонни номера, както и предупредителните указания на асистиращите системи. Пакетът Connected Professional предлага най-високо ниво на свързаност в класа си. Навигацията винаги има информация за актуалния трафик в реално време и своевременно ви информира за задръствания, заобиколни маршрути или участъци в ремонт. 
Оборудването в автомобила е от най-висок клас за сегмента си. Асистентът при паркиране маневрира автомобила напълно автоматично в паркоместа, разположени успоредно или перпендикулярно спрямо пътното платно, като може автоматично да изкара автомобила от надлъжни паркоместа. Също така, моделът е оборудван с Reverse assistant, който запаметява последните 50 метра преди паркиране, за да може при нужда да възпроизведе движенията на автомобила на заден ход. Озвучителната система е Harmon/Kardon с 16 високоговорителя, които осигуряват изпълващ пространството, балансиран звук на всички места. Адаптивните BMW лазерни светлини осветяват пътя на до 530 метра, което е близо два пъти повече в сравнение с това на конвенционалните фарове. Услугата Concierge Service е винаги на разположение при пътуване. Лично, денонощно, в страната и в чужбина, 365 дни в годината.
Асистентът за шофиране Professional включва активен контрол на скоростта с функция Stop&Go включително предупреждение при опасност от сблъсък със спирачна функция, може да поддържа желаната скорост до 210 км/ч, както и настроената дистанция до движещия се отпред автомобил. Също така до 210 км/ч е на разположение и Асистентът за завиване и водене в лентата включително подпомагане в тесни участъци. BMW Live Cockpit Professional включва самообучаваща се навигационна система, BMW интелигентен персонален асистент и Smartphone Integration, който свързва iPhone или Android приложенията с централната конзола на автомобила. Remote Software Upgrade винаги поддържа софтуера на автомобила на най-актуалното ниво или съвсем лесно „over the air“ получава нови функции или подобрения на сегашните функции. Допълнителните опции също включват подгрев на седалките и волана, памет на седалките, комфортен достъп, управление с жестове BMW Gesture control, тъч-скрийн, безжично зареждане на телефон, всички системи за сигурност и много други стандартни опции.
ПГМЕЕ е второто специализирано училище в България, което е одобрено по програмата, след ПГТЕ Хенри Форд в София. Обща стойност на дарението е над 145 000 лв.
 

Галерия
Коментари