Борислав Сандов: Сайт за фалшиви новини разпространява спекулация за АМ "Струма"

Борислав Сандов: Сайт за фалшиви новини разпространява спекулация за АМ

"Ако не бях спрял тези процедури, щеше да има мерки от страна на ЕК спрямо България" заяви вече бившият министър на околната среда и водите

Върви спекулация за магистрала Струма и едно мое решение от вчера. Моля, не се подавайте на интерпретации в сайт за фалшиви новини. Жалко, че се препечатва от сериозни медии. Моето решение е изцяло в синхрон с българското законодателство и с препоръките на Европейската комисия, в т.ч. с писмото на DG Regio до МРРБ и МОСВ. Моето решение не поставя под риск средства на ЕС и България няма да връща пари в следствие на това решение.

Това написа по-рано днес вече бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов по повод разпространената в медиите информация, че със свое решение той е "ликвидрал" АМ "Струма". 

"Вчера спрях изпълнението на проекти в Кресненското дефиле след получено на 27 юли писмо от службите на Европейската комисия (ЕК). В него ясно се посочва, че в изпълнение на европейските директиви ЕК очаква от българското правителство нова оценка по ОВОС и Оценка за съвместимост с “Натура 2000” на АМ "Струма" за Лот 3.2 в района на Кресненски пролом, като в нея пълно и равностойно се оценят отново всички възможни алтернативи. ЕК недвусмислено подчертава, че не може да се предрешава изборът на алтернативи и че службите на ЕК ще наблюдават отблизо всички действия по проекта и ще гарантират съответствието с екологичното законодателство, като вземат нужните мерки в тази посока, ако е нужно.

Един ден преди писмото на ЕК, на 26 юли посочих същите обстоятелства на министъра на регионалното развитие и благоустройството, а именно, че за да се спазят изискванията на европейското и национално законодателство и да не се загубят европейски средства, е нужно да се изготвят нови ОВОС и ОС и че решението по ОВОС от 2017 година не може да се прилага" написа още Сандов.

Той припомни, че взимайки предвид писмото на ЕК, на 1 август е спрял две процедури за строителство на части от Лот 3.2 на АМ “Струма” към АПИ. По думите му и двете влизат в нарушение на европейските изисквания, защото водят до липса на нов ОВОС и ОС и предопределят изпълнението на алтернативата, одобрена през 2017 година. 

"Тоест неспирането им би довело до пряко нарушаване на европейските директиви и на условията на ЕК и до последващи мерки от страна на ЕК спрямо България" заяви Сандов. 

 

Коментари

Още от последните новини