Близо 60% от населението на област Бургас ползва редовно интернет

Близо 60% от населението на област Бургас ползва редовно интернет  - E-Burgas.com

58.8% от населението на възраст 16 - 74 навършени години използва използват регулярно интернет (всеки ден или поне веднъж седмично). Това сочат данните на проучване на НСИ, проведено в област Бургас за миналата година. От същото проучване става ясно, че  68.9% от домакинствата имат достъп до интернет в домовете си. Жените в областта са по-активни от мъжете, като 59.9% от тях използват редовно интернет, при 57.7% за мъжете.

От утре НСИ стартира провеждането на ново анкетно изследване „Използване на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в домакинствата и от лицата през 2019 година“. Изследването се провежда във всички държави-членки на

Европейския съюз, по обща методология, която отразява разпространението и използването на ИКТ в Република България и осигурява международна съпоставимост на резултатите. 

В област Бургас ще бъдат анкетирани 318 обикновени домакинства и живеещите в тях лица на възраст между 16 и 74 навършени години. Освен на територията на град Бургас ще бъдат анкетирани и домакинства от Айтос, Карнобат, Несебър, Поморие, Средец, Созопол, Свети Влас, Ахелой, Царево, Китен, Сунгурларе, Планиница, Топчийско, Преображенци, Грозден, Порой, Тополица, Оризаре, Хаджиите, Трояново, Зорница, Ново Паничарево. 
В периода април - юни 2019 г. анкетьори от отдел „Статистически изследвания - Бургас” ще посетят, избрани на случаен принцип домакинства за провеждане на персонални интервюта, легитимирайки се със служебни карти издадена от Териториалното статистическо бюро – Югоизток. 
Анкетната карта съдържа няколко модула, които събират информация за наличие и използване на интернет от домакинствата и лицата, електронно правителство, електронна търговия, е-умения, интернет сигурност, споделена икономика и др., както и въпроси, свързани със социално-демографските характеристики на домакинствата и лицата.

Повече информация за методологията и инструментариума на анкетното изследване „Използване на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в домакинствата и от лицата през 2019 година“ може да се намери на уебсайта на НСИ в рубриката „Статистически данни” –„Бизнес статистика“, „Информационно общество“: http://www.nsi.bg/bg/node/2841, а относно легитимността на анкетьорите  на следните телефони: 056/851916 и 056/851927. 


 

Коментари

Още от последните новини