Близо 260 кг. месо насочиха за унищожаване от БАБХ

Близо 260 кг. месо насочиха за унищожаване от БАБХ - E-Burgas.com

За седмица инспекторите към отделите Контрол на храните към Българската агенция по безопасност на храните извършиха 2326 проверки, 580 от които по българското Черноморие, съобщиха от Министерство на земеделието и храните. Вследствие на инспекциите по морето са издадени 60 Предписания, съставени са 22 Акта за установяване на административно нарушение. Възбранени и насочени за унищожаване са близо 260 кг. месо, месни и млечни продукти, над 14 кг. готвени ястия с изтекъл срок на годност, над 25 кг. рибни продукти, 94 яйца и близо 77 кг. храни от неживотински произход. С преустановена дейност са 8 обекта на територията на град Варна. 7 от тях са за лошо хигиенно състояние и неправилно съхранение на храни и 1 обект е бил без регистрация по смисъла на Закона за храните.
В резултат на инспекциите в останалите области на страната са издадени 119 Предписания и са съставени 31 Акта. Възбранени и насочени за унищожаване са над 627 кг. месо, месни и млечни продукти, 11 кг. рибни продукти, 94 яйца и близо 69 кг. храни от неживотински произход.
Най-често констатираните несъответствия са свързани с пропуски в записите в Системите за управление на безопасността на храните, несъответствия по сграден фонд и оборудване или лошо хигиенно състояние в обектите. Констатирано е също и предлагане на храни с изтекъл срок на годност, неправилно съхранение на храни, пропуски в етикетирането и извършване на неразрешена според удостоверението за регистрация на обекта дейност или обект без регистрация по смисъла на чл.12 от ЗХ, както и лични здравни книжки с изтекъл срок на валидност.
Извършени са 50 проверки на кухненски блокове на детски ясли, детски градини и детски млечни кухни. Издадено е едно предписание.

Коментари

Още от последните новини