Безплатни тестове за учениците със симптоми

Безплатни тестове за учениците със симптоми - E-Burgas.com

Образователното министерство води разговори с министерството на здравеопазването да бъдат осигурени тестове за децата, които покажат признаци на COVID-19, за да може максимално бързо да се провери дали то е болно. Това каза служебният просветен министър проф. Николай Денков пред БНТ и допълни, че тези тестове ще бъдат безплатни.

Той допълни, че се водят преговори и за регулярни тестове на всички ученици, но само в училища, които са осигурили съгласието на родители и учители и са създали необходимата организация. „Няма смисъл да се тестват 10-15 деца. Или се тестват всички в училището, или само децата със симптоми”, каза проф. Денков. Той припомни, че миналата учебна година тестването на учениците срещна съпротива от голяма част от родителите.

Министърът уточни и кога ще трябва да се носят маски и обясни, че тази мярка се прилага, защото вирусът се разпространява при кашляне, кихане, говор. „Децата в детските градини няма да носят маски, освен предучилищните групи. Последните, както и децата от 1-4 клас в зеления пояс също ще бъдат с маски”, каза проф. Денков. Той уточни, че 6-годишните ще бъдат с маски при жълта, червена и тъмночервена зона. В двора на училището няма да се изисква носенето им, както и в час по физическо навън при спазване на дистанция 1,5 метра.

Проф. Денков посочи, че целта им е максимално да задържат децата в училище, но трябва да бъде намерен балансът, за да се намали рискът. „Наша грижа, освен максималното присъствие на децата, трябва бъде и здравето и животът на учителите. Всичко, което се говори днес и се пише по блоговете, може да стане безсмислено за няколко дни, ако починат няколко деца и 10-15 училите за кратко време. Трябва да се търси балансът. Би било безотговорно да кажем, че всичко ще е присъствено. Правим максимално присъствени, при минимални последици”, посочи министърът.

По думите му се очаква пъстър старт на учебната година. „Където имаме червена и тъмночервена зона, няма да бъде присъствен старт. Ще проведем разговори с МЗ всички деца в първи клас да бъдат в двора на училищата, за да могат да запомнят 15 септември като техния първи учебен ден”, увери проф. Денков.  

Коментари