Без нови случаи на коронавирус тази сутрин

Без нови случаи на коронавирус тази сутрин - E-Burgas.com

Няма нови заразени с коронавирус у нас. Това заяви на редовен брифинг в събота началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски. „В света заразените са 145 000. 5436 са починалите, а възстановилите се са 72 000. В Албания вече има 33-ма заразени, в Босна и Херцеговина 18, а в Гърция са вече 190. В Китай има най-малко заразени за денонощие - 11. В Италия обаче те вече са 2547", обяви Мутафчийски.

Той допълни, че новите установени случаи в петък са от различни възрастови групи. Най-младият е на 24 години, а най-възрастният - на 80 години и е настанен в „Пирогов". На входа на болницата е разположена полиция. Продължава и изясняването на контактните лица на заразените с коронавирус.

Снощи бяха обявени 8 нови случа,, доказани след провеждане на лабораторни изследвания. За 7 от тях съобщи председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор Мутафчийски на брифинг след извънредното заседание на Министерския съвет. Осмият потвърден случай беше потвърден от Националната референта лаборатория.

Към днешна дата 13.03.2020 г., общо потвърдените случаи на новия коронавирус COVID-19 у нас са 31, един от които е на починалата в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов" 66-годишна жена.

Във ВМА са настанени шестима болни с COVID-19 и трима са под домашна карантина. Прави впечатление, че хората са над 55-годишна възраст. Състоянието на всички е стабилно, стана ясно на брифинга. С тримата под домашна карантина има и видео връзка, и готовност за реакция, ако се влошат.

Симптомите, които проявяват настанените във ВМА, са температура не по-висока от 38 градуса, силно зачервено гърло, не са засегнати други органи и системи освен респираторната система. Наблюдава се и пациент, при който има силно понижени левкоцити и силно завишени моницити, казаха експертите от щаба.

От 31 - 10 лица нямат никакви симптоми, 1 е в тежко състояние - човекът, хоспитализиран в "Пирогов", който няма нито подобрение, нито влошаване и все още е интубиран на командно дишане.

Стана ясно, че в Плевен болните са вече трима, но нямат връзка помежду си - вчера е приет мъж в умерено тежко състояние, поясни проф. Мутафчийски, който каза и че в болниците ще бъдат приемани само хора в умерено тежко състояние, тъй като здравната система няма капацитет и за тези, които нямат симптоми.

"Така се прави по целия свят", коментира той.

Еди пациентите се намира в болница "Св. Наум"

Проф. Кантарджиев помоли журналистите да не вдигат излишно напрежението. Той обясни схемата на лабораторна диагностика на коронавируса. Взима се материал от горната дихателна система.

"Генетичните са най-модерното нещо в медицината, те показват наличието на RNK", отбеляза той и изтъкна съвременните тестове дават резултат от изследванията за изключително кратко време.

"В Плевен вирусът си се движи по пазарите и обществените места и това, че нямаме хиляди като в Италия, е добре. И за си го обяснявам с взимането на противоепидемични мерки. Ако не се ограничат контактите на много хора на едно място, става ужасно като в Италия", заяви още проф. Тодор Кантарджиев.

Във връзка с домашната карантина са арестувани 4-ма шофьори на тирове и са принудително заведени в къщите им. Друг пациент, който "изчезнал", след като чул за рестрикциите, се върнал сам.

"Домашната карантина е много важна и е задължително да се спазва навсякъде", категоричен е ген. Мутафчийски.

"Не се врете в болниците, не притеснявайте колегите, не се заразявайте с коронавирус", обърна се той към журналистите.

От днес на сайта на Министерството на здравеопазването ще бъде публикувана актуална информация за потвърдените у нас случаи на COVID-19. Информацията е достъпна на следния линк: https://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/potvrdeni-sluchai-na-koronavirus-na-teritoriyata-na-r-blgariya/

Коментари

Още от последните новини

Спорт
Без нови случаи на коронавирус тази сутрин - E-Burgas.com

Регата 24 Май