БЧК предупреждава: По-малко спасители - по-голям риск за живота на туристите

БЧК предупреждава: По-малко спасители - по-голям риск за живота на туристите - E-Burgas.com

Министерството на туризма предлага нова организация на спасителите по плажовете това лято, включително и по-голямо отстояние между постовете.

По-малко спасителни постове и по-малко медицински пунктове на по-малко натоварените плажове. Тези промени предлагат от Министерството на туризма да бъдат направени в Наредбата за водно-спасителната дейност, която не е актуализирана от 1996 година. Разстоянието между спасителните постове ще бъде вече 150 метра, а не 100 метра, както досега, предава БНТ. 

Причините за исканите промени са оптимизация на плажовете и намаляването на разходите за концесионерите.

Директорът на БЧК-Варна Милена Сиракова заяви, че тези промени, особено предложението да остане по един спасител на пост биха довели, според становището на БЧК до повишаване риска и опасностите за живота на туристите.

Най-вече заради това, че системата на водното спасяване вече над 50 години е базирана на това, че на един спасителен морски пост са двама спасителите, така са обучавани самите спасител и техниките по водно спасяване са базирани на това, че се правят от двама спасители, посочи Сиракова. 

Оставянето на един спасител на пост ще доведе до повишаване опасността. Промяната на една система трябва да се направи след задълбочен анализ и оценка на риска от експерти. Освен живота и здравето на туристите, тук е отговорността на спасителя. Той носи наказателна отговорност. Една такава промяна ще засегне и двете страни, добави тя. 

Коментари

Още от последните новини