Българският “Ел Камино де Сантяго” ще връща туристите в Странджа

Българският “Ел Камино де Сантяго” ще връща туристите в Странджа - E-Burgas.com

Преходът от 170 км. за 9 дни през 16 села и 2 града ще тръгва от река Тунджа и ще стига до Черно море

 

170-километров многовдневен преход през Странджа ще развива целогодишен туризъм в планината. Проектът бе представен официално днес от председателя на “Зелена Странджа” Владимир Димитров на работна среща с заинтересовани лица от бранша.

Многодневният маршрут с работното заглавие “Тур Странджа” без сравнен с пътя на поклонницте “Ел Камино де Сантяго” между Франция и Испания, въпреки че не е поклоннически. За сметка на това той също пресича равна местност, върви се в продължение на няколко дни и предлага красива природа и културни забележителности по пътя си. В България най-популярният такъв маршрут е Ком – Емине, но той е за много по-напреднали туристи с по-добра физическа подготовка.

Идеята е “Тур Странджа” да съживи туризма в планината, като едновременно привлече туристи от цялата страна и предостави възможност на местните жители да развиват такъв поминък. Именно липсата на туристически хижи и къщи за гости в обезлюдените села ще бъде най-голямата пречка за осъществяването на маршрута. Поради тази причина през следващите месеци ще бъде изготвена карта, на която ще бъдат обозначен всички места, които предлагат храна и нощувка по трасето. Ще бъдат уточнени и местата, които са подходящи за разпъване на палатки. Организаторите се надяват, че такива места в бъдеще ще възникнат от само себе си, тъй кат тепърва се очаква интересът на туристите да се засилва.

Самият маршрут ще бъде подходящ за вървене пеша от около 9 дни или за измиване с велосипед за 3 дни. През по-голямата си част той е равен, като на места предлага асфалтов път, а на други се минава през гората. Туристите ще имат възможност да преминат през 16 села, два града и десетки други културни и природни забележителности между река Тунджа и Черно море.*

Тепърва на маршрута ще бъде поставена маркирковка, указателни табели и GPS трак, така че да бъде удобен дори за начинаещи туристи. Идеята е да се измисли и някакво специално лого, с което да бъде обозначена маркировката, но то ще се обсъжда тепърва. Проектът трябва да срещне реализация през следващите месеци или година, тъй като по него все още има много работа, а и няма отделено финансиране.

 

*гр. Елхово - с. Маламирово – с. Славейково – с. Лалково – с. Ситово – с. Шарково – с. Воден – с. Горска поляна – с. Момина Църква – с. Факия – с. Голямо Буково – с. Голямбуковски манастир – с. Близнак – с. Еврезеново – с. Звездец – ИМ “Петрова Нива” - м. “Тракийски лагер” - м. “Качул” - с. Кости – с. Бродилово – град Ахтопол – Устие на р. Велека – Резерват “Ропотамо” - Мласен нос – Беглик Таш - Лъвската глава – Созопол – Стар град

Коментари

Още от последните новини