България има първи пилот на F-16

България има първи пилот на F-16 - E-Burgas.com
БГНЕС

На церемония в 162-ра ескадрила на ВВС на САЩ капитан Александър Велинов бе признат за първия български пилот, преминал първоначалния курс на обучение за летене с F-16, предаде БГНЕС. Макар церемонията да премина скромно и неформално, резултатите са огромни.

България сключи договор в началото на 2020 г. за закупуване на самолети F-16 с очаквана доставка през 2023 година. Капитан Велинов беше избран за един от четиримата пилоти, които да преминат специализиран курс по английски език, преди да преминат целия курс на подготовка в САЩ.

„Гордеем се с капитан Велинов и цялата българска авиация”, каза бригаден генерал Джефри Бътлър, командир на 162-ра ескадрила и подчерта, че тяхното обучение в Аризона укрепва както Европейския съюз, така и алианса на НАТО

.F-16 трябва да замени старите български изтребители Миг-29.

„Когато се върна в България, F-16 ще бъде чисто нов самолет за страната, така че зависи от първите пилоти, които преминават обучение в САЩ, да изградим основата и да поставим висок стандарт на работа. Тъй като България планира да премине към F-16 възможно най-бързо, обучението ми в Тусон е жизненоважно”, каза капитан Велинов.

Свързани статии
Животът на катапултиралия пилот край Безмер е вън от опасност
Тагове
пилот f-16
Коментари

Още от последните новини