България е на първо място по стоки менте в ЕС

България е на първо място по стоки менте в ЕС - E-Burgas.com

България отново зае първо място в негативна класация в ЕС. У нас е най-висок дялът на на подведени потребители, които са си купили фалшива стока. Изследване показа, че това се отнася за почти всеки пети клиент – 19% от потребителите. Средният процент общо за ЕС е повече от двойно по-нисък – 9 на сто, сочи доклад на Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост.

След България в списъка на измамите със стоки менте са Румъния (16 %) и Унгария (15 %). В сравнение с това Швеция (2 %) и Дания (3 %) са с най-ниските дялове в рамките на ЕС.

Според съвместно проучване на EUIPO и ОИСР подправените продукти представляват 6,8 % от вноса в ЕС на стойност 121 млрд. евро и обхващат всички сектори: козметика, играчки, вино и напитки, електроника, облекло и дори пестициди. Те могат да породят сериозни рискове за здравето и безопасността на потребителите, по-конкретно чрез излагане на вредни химикали и други опасности.

Според Евростат през 2020 г. над 70 % от европейците са пазарували онлайн и това е основен фактор за съмнения относно оригиналността на продуктите. Според проучването една трета от европейците (33 %) са изпитвали съмнения дали закупен от тях продукт е оригинален.

Коментари

Още от последните новини