Българинът вече бил на вълна "Айде вече да се заразя, че да мине!"

Българинът вече бил на вълна

Какви са нагласите на хората към мерките за коронавируса? На този въпрос отговор дава професор Христова. Тя направи анализ за изминалите няколко месеца. 

Забелязва се едно естествено повишение на тревожността. Връщаме се към нивата от първата вълна на пандемията през март. Това заяви в студиото на „Събуди се” проф. Антоанета Христова , директор на ИИНЧ към БАН.

По думите й много хора си казват „Аз не мога да мина, без да се заразя” и често чуваме: "Айде вече да се заразя, че да мине!".

Проф. Христова обясни, че това води до леко намаляване на вниманието към мерките.

„Трендът не е към повишаване, а на запазване на тенденцията и леко занижаване”, посочва експертът.

"На практика - ако март месец хората силно подкрепяха мерките, в момента имаме точно обратната крива. Това е, защото все повече здравният проблем е под въпрос. Това не е проблем на тези, които управляват системата, а е заложен много дълбоко.", добави още проф. Христова.

По думите й има силно усещане, че оттогава досега не се е случило нищо, което да ни гарантина своевременна здравна помощ. Данните отчитат ниска подкрепа по тази линия. Освен това хората се страхуват и от финансова криза, той дори минава на първо място.

Анкета
Коментари

Още от последните новини