Българинът не знае що е то "фейк нюз"

Българинът не знае що е то
psypost.org

На второ място сме в света по незапознатост със спецификата на фалшивите новини

Борбата с фалшивите новини, които се разпространяват мълниеносно чрез социалните мрежи, продължава да е една от основните цели на обществата по целия свят. Битката обаче изглежда все още не е стигнала до някои кътчета на света. Най-неинформирани на тема фалшиви новини са японците, показва проучване на "Галъп Инернешънъл", цитирано от БНТ. Почти половината от тях - 45% се затрудняват въобще да отговорят на въпроса "срещали ли сте фалшиви новини". След това в класацията сме ние.

В България 26% от запитаните не могат да преценят. А тези, които твърдят, че всеки ден или почти всеки ден се сблъскват с такива, са 23 на сто. Най-близък до нашия резултат има Италия - 24%.

Сред страните от Балканите, България на практика е на последно място по дял заявяващи, че срещат фалшиви новини в ежедневието си. Водещи в това отношение са албанците - цели 56% от тях срещат проблема всеки ден. В Турция този дял е 50 на сто.

В световен мащаб повече от една трета от населението на земното кълбо твърди, че се сблъскват с фалшиви новини всеки ден или почти всеки ден. Според резултатите от проучването това се случва най-често на унгарците, украинците и испанците. Новата заплаха е всекидневно явление в живота на над 60% от гражданите в тези страни. Най-рядко тя достига до руснаците, южнокорейците и японците. 

Коментари

Още от последните новини