Българи са сред основните участници в най-опасните престъпни мрежи за трафик на хора в ЕС

Българи са сред основните участници в най-опасните престъпни мрежи за трафик на хора в ЕС - E-Burgas.com

Българи, румънци, сърби и украинци са основните участници в най-опасните престъпни мрежи за трафик на хора в ЕС с цел трудова и сексуална експлоатация. Това сочат данните в доклад на Европол, цитирани от Николай Желязков, кореспондент на БТА. 

В документа се отбелязва, че в Съюза действат 821 опасни престъпни мрежи, свързани с търговия с наркотици (основно кокаин), цигари, трафик на хора и изнудване. Най-често участниците в тези организации са от страни от Западните Балкани, главно от Албания, а също от Турция и Мароко. Пазарът на наркотици е един от основните източници на насилие в ЕС и на приходи за организираната престъпност. Прането на пари и корупцията са заплаха за върховенството на закона и основните свободи, допълни тя.

Вътрешната сигурност на ЕС е заплашена от дейността на тези групи с 25 000 членове от 112 националности, половината от тях са свързани с търговията с наркотици, посочи директорът на Европол Катрин де Бол. По нейните думи 86 на сто престъпните организации имат и законен бизнес, най-често в строителството и хотелиерството, и така се перат пари. Де Бол добави, че представеният днес доклад е най-задълбоченото изследване на европейските престъпни мрежи досега.

Коментари

Още от последните новини

Спорт
Българи са сред основните участници в най-опасните престъпни мрежи за трафик на хора в ЕС - E-Burgas.com

Регата 24 Май