Айтос ще има обновена и красива жп гара през октомври

Айтос ще има обновена и красива жп гара през октомври  - E-Burgas.com

През месец юли, в ход е стартира ремонтът на старата сграда на жп гара Айтос. Финансирането е по проект на ДП "Национална компания "Железопътна инфраструктура" - „Рехабилитация на железопътната инфраструктура в участъци от железопътна линия Пловдив-Бургас, Поз. 2 – Премахване на прелезите и изграждане на надлези/подлези за железопътния участък Пловдив – Бургас, по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020.

По същия голям проект са и дейностите по премахването на ж.п. прелезите и изграждането на два железопътни надлеза в землищата на селата Черноград и Тополица, за безопасно и удобно преминаване.

В момента сградата е "опакована" в желязно скеле, като петнадесетина работници се трудят усърдно по санирането на фасадата, показва проверка на в. "Народен приятел'.

Изпълнителят е софийска фирма, а подизпълнител - айтоската КМК БИЛД ЕООД. Строителството започнало преди 20-25 дни и трябва да приключи през октомври, когато новата ж.п. гара ще бъде открита.

Ръководителят на проекта Юлия Янева пояснява, че новата чакалня остава на мястото на старата, без касите за билети, но пък със стая за майки с деца, където малчуганите могат да бъдат хранени, повивани и т.н. В сградата са планирани и новите санитарни възли, включително за хора с увреждания. Старите тоалетни бяха разположени навън и почти не бяха посещавани. Касите пък се изнасят в съседното помещение. 

Разбира се, ремонтът не спира движението на влаковете, нито десетките пътници, които от сутрин до вечер пристигат и заминават от ж.п. гара Айтос в различни посоки. Няма проблем да си купиш билет и да отпътуваш, казва техническият ръководител и показва обезопасения проход към вътрешността на сградата, по който всеки може да мине, за да се снабди с билет. За безопасността на пътуващите са и новите метални парапети, които отделят перона от релсовия път.

Коментари

Още от последните новини