„Атлиманска огърлица`2018“ събра в Китен таланти от 5 държави

„Атлиманска огърлица`2018“ събра в Китен таланти от 5 държави   - E-Burgas.com

Стартира седмото издание на международния фолклорен фестивал „Атлиманска огърлица“, организиран от странджанската народна певица Златка Ставрева и провеждан под патронажа на кмета на община Приморско д-р Димитър Германов. Престижният форум започна вчера /6 юни/ и ще продължи до 10 юни /неделя/.

В рамките на пет дни сцената в морския парк на Китен ще се изпъстри с музика, танци, песни и атрактивни носии на 220 индивидуални и групови участници от България, Русия, Украйна, Грузия и Австрия. Своето национално изкуство ще демонстрират певчески групи, ансамбли, танцови състави, индивидуални изпълнители и музиканти. Тази година представянето им ще бъде оценявано от десетчленно жури с председател проф. д-р на изкуствата Лозанка Пейчева - фолклорист и музиколог, която ще има тежката задача стриктно да проследи и оцени всяко едно изпълнение. Ще й помагат световно известната народна певица Янка Рупкина, доц. д-р Венцислав Димов – фолклорист етно-музикант, Дора Барева  – хореограф и член на Международния съвет по танци към Юнеско, Марин Маринов – музикална компания „Сънрайс Маринов”, народният певец Костадин Михайлов – председател на „Пазителите на българското“, Николай Чапански – муз. редактор в БНР – Пловдив и собственик на вестник „Фолклорен хоризонт“ , доц. Донна Михайлова – преподавател, водещ солист в държавен оркестър „Гуслярьi России“, Николай Гурбанов – певец, композитор и диригент и основателят на МФФ „Атлиманска огърлица“  Златка Ставрева.

Седмото издание на международния форум започна с тържествена пресконференция, на която бяха представени част от наградите за  участниците. След това съставите, облечени в пъстри народни носии, дефилираха по главната улица на града до сцената на морския парк.

Фестивалът, превърнал се в емблема на морската община, бе открит от Златка Ставрева - негов основател и директор. Тя поздрави всички участници  и благодари на ръководството на общината за подкрепата, която й оказва.

На сцената се качи и секретарят на община Приморско Мария Георгиева, която също отправи своите поздравления към всички присъстващи, а в знак на благодарност Ставрева й връчи статуетка за принос в развитието на фестивала. Тя връчи и символа на фестивала – „Атлиманско огърлие“ на кмета на Китен Катя Вълчева.

Празникът уважи и областният управител на област Бургас Вълчо Чолаков. Той също изрази възхищение от перфектната организация на международния форум и връчи на Златка Ставрева почетния знак на институцията, която представлява. Певицата върна жеста, като го награди с почетен знак на „Атлиманска огърлица“.

Празникът продължи с много музика, песни и танци, а около сцената се изви кръшно хоро.

 

 

Галерия
Коментари

Още от последните новини