АПИ към шофьорите: Очаква се опасно време в Източна България

АПИ към шофьорите: Очаква се опасно време в Източна България  - E-Burgas.com

През нощта в района на Странджа-Сакар ще вали сняг и ще се образува снежна покривка 10-15 см.

Шофьорите, на които утре им предстои пътуване в Източна България трябва да тръгват с автомобили подготвени за зимни условия, предупреждават от АПИ. В 13 области Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра, Добрич, Шумен, Търговище, Русе, Варна, Бургас, Сливен, Хасково и Кърджали, е определен жълт код за потенциално опасно време за снеговалежи и бурен вятър, възможни са виелици, навявания и образуване на преспи.

Прогнозата за времето на НИМХ е, че ще духа силен вятър от север-северозапад. През нощта в района на Странджа-Сакар ще вали сняг и ще се образува снежна покривка 10-15 см.

Вятър със скорост 20-24 м/сек (9 по Бофорт), с пориви 25-30 м/сек (10-11 по Бофорт). Вълнение на морето 4-5 бала.

За повишаване безопасността на движение при необходимост ще се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър и снегонавяванията, е възможно трафикът да се спира изцяло до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя. Снегопочистващите машини на пътноподдържащите фирми са в пълна мобилизация за обработване на настилките по републиканските пътища, за да се осигури пътуването при зимни условия.

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Коментари

Още от последните новини