Апел към ветроходната общност в България: В защита на прозрачността и етиката в управлението на ветроходството

Апел към ветроходната общност в България: В защита на прозрачността и етиката в управлението на ветроходството - E-Burgas.com

Апел към ветроходната общност в България: В защита на прозрачността и етиката в управлението на ветроходството

 

От председателя на Етичната комисия към Българската федерация по ветроходство (БФВ), г-н Красен Парушев

 

През последните месеци ставаме свидетели на нееднократни опити за подронване на авторитета на Българската федерация по ветроходство (БФВ) и нейните структури. Определени лица (шепа хора) в рамките на ветроходната общност разпространяват дезинформация и преднамерени манипулации, целящи да дискредитират дейността на федерацията и конкретно на нейните ръководители и Етичната комисия.

 

Тези действия, извършвани в затворени групи и социални мрежи, подкопават не само авторитета на БФВ, но и вредят на цялостното развитие на ветроходния спорт в страната. Няколко отделни личности, в опитите си да извлекат лична полза или да подкрепят лични интереси, непрекъснато създават напрежение, разпространяват неверни твърдения и насаждат недоверие в общността. Например, наскоро беше публикувано твърдение, че Етичната комисия действа като „народен съд“ – сравнение, което е не само погрешно, но и напълно неуместно.

 

Ролята на Етичната комисия

 

Етичната комисия към БФВ е създадена с цел да гарантира прозрачността, справедливостта и етичността в управлението и дейността на федерацията. Тя следва изцяло устава на федерацията и етичните норми, заложени в него. От създаването си до днес комисията не е налагала наказания на нито едно лице или организация. Основната ѝ роля е да работи за нормализиране на диалога във ветроходната общност и да насърчава култура на взаимно уважение и доверие.

 

Противоположно на твърденията, че комисията действа предубедено или деспотично, тя винаги се е стремяла към откритост и обективност. Тя не изпълнява наказателни функции, а вместо това се стреми към диалог и разрешаване на възникнали конфликти с всички възможни мирни средства.

 

Защо е важно да се запази добрият тон?

 

Ветроходството е спорт, в който духът на екипност, уважение към природата и спазването на правила са от първостепенно значение. Ветроходната общност в България е малка, но силна, и всякакви конфликти или раздори влияят не само на отделни личности, но и на цялостната ни репутация на международната сцена. Когато една шепа хора непрекъснато саботират работата на федерацията, това не само вреди на дейността на федерацията, но и подкопава доверието и уважението, което всички ние сме изградили през годините.

 

Апел за единство и конструктивен диалог

 

Апелирам към всички членове на ветроходната общност да се отнасят с уважение към работата на федерацията и да се въздържат от злонамерени обвинения и манипулации. Ако има несъгласия или въпроси, свързани с управлението на федерацията или нейните решения, те трябва да бъдат обсъждани по конструктивен начин – в открит диалог, с ясна аргументация и желание за постигане на решения, които са в интерес на всички.

 

Всеки член на общността е важен и всяко мнение има значение, но за да продължим да развиваме ветроходството в България, трябва да запазим духа на уважение и сътрудничество. Нека не позволяваме на отделни лица да саботират усилията, които всички полагаме за бъдещето на този прекрасен спорт.

 

В допълнение 

 

БФВ, включително Етичната комисия, продължава да бъде ангажирана с прозрачността, справедливостта и развитието на ветроходството в България. Тези, които се опитват да подкопават авторитета на федерацията чрез дезинформация и злонамерени атаки, всъщност нанасят вреда на цялата ветроходна общност. Нека обединим усилията си за по-добро бъдеще на ветроходството, основано на доверие, честност и открит диалог.

 

Г-н Красен Парушев

Председател на Етичната комисия към Българската федерация по ветроходство

Коментари

Още от последните новини