Акция на прокуратурата в Бургаско, проверяват офиси на търговски дружества

Акция на прокуратурата в Бургаско, проверяват офиси на търговски дружества - E-Burgas.com
Архив novini.bg

Под надзора и ръководството на Окръжна прокуратура – Бургас и Районна прокуратура – Айтос се провеждат специализирани операции, по време на които се проверяват офиси на търговски дружества, за които са налице данни за извършени данъчни и престъпления срещу интелектуалната собственост.

По време на операцията се извършват претърсвания в няколко помещения, ползвани от  търговско дружество, с оглед налични данни за разпространение  на обекти на авторско и сродни права (най-вече телевизионно съдържание), без съгласие на правоносителите. Проверяват се и абонатите на дружеството, с оглед основателни предположения за укриване на част от тях, в резултат на което се ощетява фискът. Иззета е относима към предмета на доказване документация, както и техника.

Успоредно с операцията  в Бургас се провежда такава и в град Айтос. Тя е под надзора и ръководството на Районната прокуратура в града. Поводът за нея е образувано досъдебно производство по чл.172а, ал.1 от НК (престъпление против интелектуалната собственост). По време на операцията се извършват претърсвания в помещения, ползвани от  търговско дружество, находящи се в град Айтос и село Руен.  Претърсванията са с оглед налични данни, че са  нарушени  правата  върху обекти на авторско право и сродните му права (телевизионни програми). От помещенията е иззета документация и техника, относими към предмета на доказване.

И двете операции се провеждат от служители на ГДБОП - МВР, съвместно с органите на НАП и КРС.

Работата по досъдебните производства продължава.

Коментари