7 млн. лв. глоби за теч на ЕГН-та през годината, най-много ще плаща НАП

7 млн. лв. глоби за теч на ЕГН-та през годината, най-много ще плаща НАП - E-Burgas.com

Санкции за близо 7 млн. лв. е наложила Комисията за защита на личните данни през 2019 г., става ясно от техен отговор до „Монитор“.

За последната година най-голямата по размер санкция е 5 100 000 лв., наложена на НАП. Тя е заради теча на данни при хакерската атака срещу информационните системи на приходната агенция. При атаката изтекоха данните на 5,1 млн. българи, а КЗЛД наложи санкция от 1 лв. за всяко ЕГН. Непосредствено след нея е санкцията в размер на 1 000 000 лева, наложена на банка, която също изпусна кредитните досиета на свои клиенти в нета. И двете санкции са обжалвани и в момента са в съдебна фаза.

Отделно от тях КЗЛД е разгледала над 300 жалби на физически лица

за 2019 година и по тези жалби е наложила санкции общо за 918 000 лева. Броят на проверките и консултациите, предоставени от комисията, предстоят да бъдат обобщени в годишния отчет на КЗЛД, който ще бъде готов до март 2020 година.

Според данните на комисията най-много жалби и сигнали постъпват предимно от по-големите градове в следната поредност според броя на сигналите и жалбите: София, Варна, Пловдив, Велико Търново, Русе и Бургас.

Отделно от началото на 2019 г. до началото на декември Комисията за защита на личните данни е приела 64 становища, обясни пред „Монитор“ шефът на КЗЛД Венцислав Караджов.

Като най-интересни за широката публика от комисията определят няколко становища, сред които указания как да се прилагат норми от Закона за защита на личните данни спрямо Закона за защита от дискриминация, както и становище относно предоставяне на лични данни от община на център за психично здраве.

КЗЛД се произнесла и с упътвания как да се спазва законът по въпроси, свързани с определянето на качествата „администратор” и „обработващ лични данни” при взаимоотношенията между застрахователни дружества и лечебни заведения. Издадено е и становище относно предоставяне на лични данни за целите на арбитражно производство.

Коментари

Още от последните новини