490 училища в страната са без лекар

490 училища в страната са без лекар - E-Burgas.com
javorov.com

490 училища в страната са без лекар, пише "Телеграф", след проверка на школата в малките населени места, предаде Блиц. От МОН съобщиха, че медицинските специалисти, които се грижат за здравето на учениците, са 1860. Те се назначават от кмета или от директорите при финансова възможност. 

Общо 2350 са школата у нас, като 1874 разполагат с медицински кабинети. 92 от тях са открити през последната учебна година. От ведомството на Красимир Вълчев казаха, че минималният брой ученици, обслужвани от един медицински специалист, е 800. Когато в две или повече училища, намиращи се на територията на една община, учат по-малко деца, той поема повече от едно училище. Дейноспа на здравните кабинети в училищата в селата се осиryрява от лекарите, медицинските сестри или фелдшерите от амбулаториите за първична медицинска помощ всъответното населено място.

От МОН припомниха, че преди две години беше приет пакет от 22 мерки за засилване на сиryрноспа в училищата. Една от тях предвижда в местата, където няма медицинско лице, обслужването да става чрез спешната помощ или чрез близки до училищата лечебни заведения. 

Коментари

Още от последните новини