25 смъртни случая при домашно насилие в България от началото на годината

25 смъртни случая при домашно насилие в България от началото на годината - E-Burgas.com
fijitimes.com

Около 25 са смъртните случаи на жени, жертви на домашно насилие само за една година в България. Това каза за Радио „Фокус“ Ралица Христова – президент на Зонта клуб – Варна. Тя посочи, че в последните години все по-често се говори за домашното насилие, но все още темата не е на дневен ред в обществото.

По думите й една от целите на клуба е разгласяване на проблема и взимането на адекватни мерки преди да е станало прекалено късно. Друг сериозен проблем е това, че все още в страната има жени, които приемат шамара или обидите като нещо нормално, а не осъзнават, че реално са жертви на насилие.

Най-важното е, че когато е системен тормоз дали е у дома или на работното място, защото при мен като психолог идват и жени, които са жертви на емоционален тормоз в работата си, трябва да се вземат веднага мерки, защото след това се влиза в един порочен кръг, от който няма излизане“, категорична бе Ралица Христова. По този повод от неправителственото сдружение провеждат кампании и в училищата, за да могат младите момичета да разберат, че насилието има различни форми и нюанси и те не трябва да се примиряват с него.

Според специалиста една от причините младите жени да не търсят помощ дълго време, след като са станали жертва на семеен тормоз се дължи на това, че те са виждали подобно отношение в домовете си и приемат насилието, като нещо нормално.

Коментари

Още от последните новини