2000 лв. била цената за фалшив ТЕЛК

2000 лв. била цената за фалшив ТЕЛК - E-Burgas.com
БГНЕС

Между 600 и 2000 лева е била тарифата за получаване на фалшиви ТЕЛК решения. Това обявиха днес от спецпрокуратурата и министерство на вътрешните работи. 44 са досъдебните производства, образувани само от началото на годината. Последното е от вчера - срещу медици от Варна, пише БНР.

След анализа, направен дотук, основна роля в тази схема са имали лекарите, главно специалисти, подготвяли документи, с които мнимите болни са кандидатствали пред съответните ТЕЛК комисии. Именно във Варна тарифата е била максимална. Шестима са обвинените, петима от тях са лекари, сред тях постоянно пребиваващи сирийски граждани и двама братя. Огромно количество пари, над 1 700 000 лева са били открити в банкови трезори, бяха показани кадри на съхранявани пари в българска валута и в евро, които са открити в кутии в домовете на задържаните. Издавани са били, както удостоверения на абсолютно здрави хора, така и на хора с проблеми, на които са искали пари да бъдат придвижени по бързо документите им.

Схемата е действала и в други области на територията на страната като най-евтино е било в Силистра, където тарифите са стигали до около 600 лева. Около 30 процента от пенсиите в Силистра, стана ясно на пресконференцията, са били именно инвалидни. Висок процент са установили разследващите на инвалидизирани пенсионери и на територията на София-област, където тепърва започва анализа. От МВР и прокуратурата  заявиха, че работата им продължава и че проверките, свързани с фалшивите ТЕЛК-ове и удостоворения няма да са кампанийни, а ще са непрекъснати.

Коментари

Още от последните новини