16 нови случая до момента, глобяват лекари до 1000 лв. ако откажат помощ за коронавируса

16 нови случая до момента, глобяват лекари до 1000 лв. ако откажат помощ за коронавируса - E-Burgas.com

Пациентите с потвърден коронавирус в България вече са 81. Има разширяване на точките, които са засегнати – в Ловеч един, в Перник – двама. Това стана ясно от брифинга на националния оперативен щаб.

Във Варна има две потвърдени положителни проби. Има три случая, които имат генерична връзка с Банско, уточни още председателят на Националния оперативен щаб.

Пациентите в Плевен и Габрово се подобряват, включително и възрастната жена. Има пациентка, която е в по-деликатно състояние, приета заради инсулт и с установен коронавирус.

Случаите са съсредоточени в София, Плевен, Габрово, един пациент е под наблюдение в Лом. В Благоевград се потвърдени две положителни проби.

Междувременно ако медик откаже да помогне по време на епидемия, ще се наказва с пробация до една година или глоба от 300 до 1000 лева. Това е записано в проект за поправка в Наказателния кодекс, която е част от пакета законови промени за вече одобреното извънредно положение заради ограничаване на коронавируса. Законът за извънредното положение беше приет на първо четене от правната комисия. До сега наказанието пак беше пробация или с глоба от 100 до 300 лева за човек, “упражняващ медицинско занятие, който не се е притекъл на помощ на болен или на родилка без уважителна причина”.

Коментари