02.06.2024 Хусите обявиха нов удар по американския ядрен самолетоносач Дуайт Айзенхауер

02.06.2024 Хусите обявиха нов удар по американския ядрен самолетоносач Дуайт Айзенхауер - E-Burgas.com

   Нова Зеландия и Канада обявиха желанието си да си сътрудничат с AUKUS. Говорим за така наречения втори компонент на военния съюз, който включва разработването на неядрени военни оръжия.

 

   Хусите обявиха нов удар по американския ядрен самолетоносач Дуайт Айзенхауер. САЩ съобщиха за отблъскване на атаки в Червено море.

 

   Чили ще се присъедини към делото на Южна Африка срещу Израел, обяви президентът Габриел Борич.

 

   Китайският космически кораб кацна на обратната страна на Луната. Целта на мисията е да се съберат почвени проби.

 

   Реал Мадрид победи Борусия Дортмунд във финала на Шампионската лига. Мачът, който се проведе на стадион Уембли в Лондон, завърши при резултат 2:0.

 

     Бившият президент на Иран Махмуд Ахмадинеджад обяви намерението си да се кандидатира за президент на предстоящите избори, които ще се проведат на 28 юни.

 

Преди това Ахмадинеджад е бил президент от 2005 до 2013 г. Кандидатурата му беше отхвърлена от Съвета за пазители на конституцията за изборите през 2017 г. и 2021 г.

 

    По време на речта си в Сингапур президентът Зеленски разкритикува Китай за отказа да участва в украинската „среща на върха за мир“ в Швейцария

 

„Китай се превърна в инструмент в ръцете на Путин. Китай предприема стъпки, за да попречи на други страни да присъстват на мирната среща на върха“, каза Зеленски.

 

    Президентът на Чили изрази намерението на страната да се присъедини към делото, заведено от Южна Африка в Международния наказателен съд (МНС) срещу Израел във връзка със ситуацията в ивицата Газа.

 

    Франция даде разрешение на Украйна да използва своите ракети с голям обсег Storm Shadows за атака на летища в района на Курск и Белгород.

 

   Страните от ОПЕК+ решиха частично и постепенно да възстановят доброволните съкращения на производството от октомври 2024 г.

 

Русия ще удължи доброволното си намаляване на производството на петрол с 1,66 милиона барела на ден до 2025 г.

 

   Саудитска Арабия няма да участва в конференцията за Украйна в Швейцария, защото няма да присъстват представители на Русия, съобщава ДПА.

 

   Генералът, ръководещ специалния щаб по украинските въпроси към Министерството на отбраната на Германия, позволи на Киев да използва Patriot за „разгром“ на руската авиация над територията на Руската федерация

Коментари

Още от последните новини