Знаете ли истините и легендите за Змийския остров Свети Тома? (Снимки)

Знаете ли истините и легендите за Змийския остров Свети Тома? (Снимки) - E-Burgas.com

Макар и с изключително малка площ едно от най-красивите места по родното Черноморие – Змийският остров, крие освен уникални скали и природа и интересни легенди.

Според най-интересната от тях, представена в маршрутния каталог „Странник“,  под осртова има подводни пещери, в които някога пирати криели несметни съкровища. Така легендарното парче земя в морето край Алепу бил най-богатото пиратско скривалище, макар че според познавачи в скалите нямало нито една пещера.

Според български езотерици пък островът е древно, изкуствено построено, мегалитно светилищно съоръжение за задоволяване на духовните, здравните и материални потребности на местното тракийското население. Древният духовен комплекс е захранван енергийно от Слънцето, Луната и необятния простор на Черно море, а олтарът е бил от изгревната страна на острова.

Всеизветсно е, че наименованието на острова идва от най-многобройните му обитатели – сухоземни и водни змии от почти всички видове. Многото мишки и риба в района правят популацията на змиите неуязвима. През пролетта пък островът се превръща в истинско птиче царство, когато е и масовият прелет по Виа Понтика.

До средата на XX век, бреговете на острова са били едно от местата, обитавани от тюлена монах. За съжаление той вече е изчезнал. В морето наоколо могат да бъдат видени делфини.

На скалистия остров няма нито един извор със сладка вода и може би поради тази причина той не е бил постоянно населяван. Според архивите, цар Борис III е обичал да отдъхва на него при ловни походи в околността. Той и свитата му акостирали с лодки, за да се наслаждават на живописната гледка, която се открива във всички посоки.

Островът е и едно от местата с диворастящи кактуси в България. Те са засадени тук от царския ботаник Иван Буреш през 1933 година, който ги донесъл от ботаническата градина на Братислава.

Кактусите са от вида Опунция (Opuntia) и през месеците май-юни обикновено цъфтят с разкошни, сладникаво ухаещи, жълти и червени цветове. Плодовете им са известни като бодлива круша. Във вътрешността си този екзотичен плод е тъмно червен, плътен и изпълнен с малки ядливи семенца. Вкусът му е сладък, а ароматът- свеж, напомнящ на диня.

Галерия
Коментари

Още от последните новини