Заведенията на открито отварят днес, собствениците искат още облекчения

Заведенията на открито отварят днес, собствениците искат още облекчения  - E-Burgas.com

Браншът настоява ДДС върху дейността му да се намали на 5% в рамките на 1 година или да падне до 9% за постоянно

Заведенията на открито отварят врати днес след повече от 50 дни без посетители. За да обслужват клиенти, обаче, собствениците на ресторанти, сладкарници и заведения за бързо хранене трябва да спазват стриктни правила. Най-спорно от тях се оказа това на какво разстояние една от друга да са масите, около които може да седнат до 4-ма души.

На 3 май здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед за поне 2,5 метра между консумиращите в заведенията. Но недоволството на бранша доведе до смекчаване на мярката и скъсяване на дистанцията до метър и половина. Собствениците на заведения трябва да дезинфекцират всички повърхности, да носят шлемове и в някои случаи – и ръкавици. На разположение ще има и дезинфектанти за всички клиенти  на ресторантите и кафенетата с открити градини и тераси.

Много от собствениците на по-малките заведения обаче заявиха, че няма да отворят врати, защото тези мерки ги изправят пред фалит. Браншът е в стачна готовност, ако в следващите дни правителството не излезе с още икономически инструменти в помощ на ресторантьорския бизнес.

Основното искане е ДДС върху дейността им да се намали на 5% в рамките на 1 година или да падне до 9% за постоянно.

Ричард Алибегов, председател на Асоциацята на ресторантьорите, обяви, че собствениците на заведения са в стачна готовност: "Не сме склонни да отстъпваме. И – да, има напрежение“, заяви той пред Канал 3. 

Браншът предлага още мярката 60/40 да може да се ползва от ресторантьорите до края на годината.

Управляващите обаче бяха категорични след вчерашния коалиционен съвет, че в програмата им размерът на ДДС остава непроменен.

Коментари

Още от последните новини