Защо една нова улица вбеси жителите на „Изгрев“ (снимки)

Защо една нова улица вбеси жителите на „Изгрев“ (снимки)  - E-Burgas.com

Идеята за изграждането на една нова улица в бургаския комплекс „Изгрев“ покачи напрежението сред жителите му в последните седмици. Снощи нервите на хората на издържаха и на общественото обсъждане относно проекта се стигна до бой и скандали.
За останалата част от бургазлии обаче казусът изглежда чужд и те едва вчера научиха за него. 

Ето какво планира да направи община Бургас

Преди няколко години между новия скейт парк и пазар „Велека“ бе изградена нова улица, като малко известен факт е, че тя носи името „Георги Калоянчев“. Сега идеята е това трасе да се продължи до бул. „Димитър Димов“ и по този начин да облекчи трафика в целия комплекс и да осигури достъп до трите блока, които са в близост. 

В момента автомобилите стигат до там по алея през парка, която не е подсигурена, а на метри от нея има детска площадка. Именно през въпросната алея трябва да минава продължението на „Георги Калоянчев“, само че с много по-големи габарити. Така ще бъдат заличени част от зелените площи в парка и ще бъдат отсечени някои дървета. Следващия етап е продължаването на улицата към бул. „Димитър Димов“, което ще се направи с нов пробив също през зелените площи. 

В момента там вече има изкопни дейности, които според общината са само проучвателни, а според жителите на „Изгрев“ изграждането на улицата вече е започнало.

Защо хората не искат улица

Притесненията на хората от близките блокове са свързани именно с унищожаването на зелени площи, изсичането на дървета, създаването на голям автомобилен трафик под прозорците им, шумово и прахово замърсяване. Според тях по този начин ще се унищожи парка и голям брой от дърветата, които те сами са посадили през последните години. По техни изчисления става дума за близо 50 здрави дръвчета, които се оказват на пътя на трасето.

В същото време хората се съгласиха, че сегашният вариант също не е удачен, тъй като преминаването на автомобили през парковата алея създава опасност за инциденти с децата, които играят на близката площадка. 

Възможностите

На снощното обсъждане бе предложен вариант, в който проекта за ул. „Георги Калоянчев“ не се реализира, но въпросната алея, по която минават автомобили се затвори. От община Бургас заявиха, че имат готовност да направят това, с цел безопасност. При този вариант обаче ще трябва да се измисли по какъв друг начин да се стигa до блоковете. Така се стигна до консенсус да бъде изготвена специална анкета, която да бъде попълнена от засегнатите жители на „Изгрев“. В нея ще бъдат изброени всички възможни варианти проблемът да бъде решен. От община Бургас се ангажираха, че няма са пристъпят до някакви конкретни действия, докато не бъде чуто мнението на всички. 

 

Видео
Галерия
Коментари

Още от последните новини